Рада з питань свободи слова рекомендувала ратифікувати Конвенцію про доступ до офіційних документів

January 17, 2020

16 січня 2020 року Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України ухвалила рекомендацію щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Як вказано на сайті Офісу Президента, на засіданні члени Ради заслухали інформацію від представниці Офісу Ради Європи Галини Смірнової щодо можливості ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Тромська конвенція). Нагадаємо, Рада з питань свободи слова – дорадчий орган при Президентові України, до якого входять 15 учасників від медіа, журналістських та громадських організацій. Зокрема, членом Ради є Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

За підсумками засідання, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів рекомендувала Міністерству закордонних справ України якнайшвидше подати необхідні документи щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів на підпис Президенту України, а Главі держави – внести до парламенту законопроект про ратифікацію Конвенції. Проект рішення Ради було підготовлено ЦЕДЕМ.

Як було зазначено на засіданні, Тромська конвенція:

  • гарантує право на доступ до документів, що перебувають у володінні органів влади, будь-якій особі без пояснення намірів та причин отримання інформації, подальшого використання документів;
  • встановлює систему моніторингу, спрямовану на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів;
  • містить положення щодо врахування суспільного інтересу в інформації, відображеній в офіційному документі, та надання документа, якщо цей інтерес переважить шкоду, завдану інтересам, визначеним законодавством;
  • встановлює обов’язок для розпорядників належним чином поводитися з документами для того, щоб вони були легко доступні.

На сьогодні Конвенцію вже ратифікували дев’ять країн – Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. Ще вісім країн, включно з Україною, підписали Тромську конвенцію, але ще не ратифікували її. Враховуючи те, що Конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна може ввійти в історію, запустивши в дію цей важливий міжнародний документ.

Також на вказаному засіданні Ради обирали координаторів робочих груп – координатором робочої групи з питань правового регулювання діяльності медіа обрали директора ЦЕДЕМ Тараса Шевченка.

Джерело: https://president.gov.ua/news/rada-z-pitan-svobodi-slova-pidtrimala-ratifikaciyu-tromskoyi-59305

Фото: Facebook-сторінка Офіс Президента України