Конвенція Тромсе. Два роки в Україні

May 20, 2022

20 травня 2020 року було прийнято Закон України “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів” який запустив процедуру її ратифікації, а вже у грудні того ж року Конвенція набула чинності для України та ще десяти країн. 

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсе) розроблялась з метою закріплення права громадян на доступ до офіційних документів шляхом встановлення мінімальних стандартів для країн, що її ратифікували, а також з можливістю розширити їх враховуючи правові особливості кожної країни. 

Що ж змінилось за цей рік в українському полі права на інформацію? 

У липні 2021 виконуючи положення ч.5 ст. 11 Конвенції, Міністерство культури та інформаційної політики України (відповідальне за реалізацію положень Конвенції) оголосило добір кандидатів, що висуваються до Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів, згідно з Резолюцією CM / Res (2021) 2 про правила процедури виборів членів Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів, прийнятою на 1937-му засіданні Комітету Міністрів Ради Європи

Основним завданням групи спеціалістів з доступу до публічної інформації, відповідно до Конвенції Тромсе є оцінка реалізації її положень, а також звітування про законодавчі та інші заходи, які здійснюють держави-підписанти Конвенції у частині її імплементації.

За результатами конкурсу, переможцями від України було визнано Тетяну Олексіюк, адвокатку, консультантку Ради Європи, експертку з доступу до інформації та права на свободу вираження поглядів та Ігоря Розкладая, заступника директора та головного експерта з медійного права Центру демократії та верховенства права. 

І як ми повідомляли раніше, 31 березня 2022 року було обрано 10 членів Групи спеціалістів з доступу до публічної інформації зі строком повноважень на 4 роки, починаючи з 1 квітня 2022 року. Відбулося це, на другому засіданні Консультативного органу сторін Конвенції Тромсе відповідно до п.3 ст. 11

На цьому ж засіданні було зазначено, що Україна першою серед країн Європи, яка, відповідно до ст. 14, подала звіт про правові та інші заходи, вжиті для виконання положень цієї Конвенції. 

Тож очікуємо, що цього року робота сформованих моніторингових органів розпочне вдосконалення та оновлення основних положень Конвенції Тромсе та дозволить пришвидшити її імплементацію в країнах Ради Європи.