Креативна держпідтримка культурної індустрії

June 17, 2020

16 червня 2020 року у другому читанні парламент прийняв Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” (Проект №3377, н.д. Євгенія Кравчук, Микита Потураєв та інші). Новий закон змінює ряд форм державної підтримки на менш вигідні для креативних індустрій. Зокрема, йдеться про організаційні та фінансові обмеження. Більшість цих змін до законодавства тимчасові.

Проте, є і постійні. Для прикладу, закон вперше пояснив, що таке креативні індустрії з правової точки зору. Це економічна діяльність, що створює додану вартість і робочі місця через культурне або креативне вираження. Також закон дає визначення креативного продукту – товарів чи послуг, що створені за результатами культурного чи креативного вираження і мають високу додану вартість.

Раніше, відповідно до законодавства, журналісти мали доступ лише до місцевостей, де оголошено надзвичайну ситуацію. Зміни, внесені новим законом, передбачають можливість для журналістів перебувати і на територіях, де введений надзвичайний стан та медико-санітарні (карантинні) заходи. Тобто журналісти, пред’явивши посвідчення, зможуть висвітлювати діяльність обсервацій та інших подібних закладів під час пандемії.

Крім цього, на період карантинних заходів, пов’язаних з COVID-19, Нацрада не оголошуватиме та не проводитиме конкурсів. А юридичні особи зі сфери креативних індустрій зможуть отримати гранти для підтримання конкурентоспроможності в умовах дії карантину. 

Також, зміни внесено до Закону України “Про державну підтримку кінематографії в Україні”. Серед них варто виділити положення щодо тимчасового (до 31 грудня 2020 року) надання державної підтримки у формі субсидій на розвиток національних кінопроєктів, які можуть покривати весь бюджет таких проєктів. Водночас, до 31 грудня 2020 року призупиняється дія положення щодо можливості повернути 12% бюджету за рахунок держави. 

Нагадаємо, що внаслідок COVID-19 виникла необхідність скоротити державний бюджет України. На пропозицію уряду зменшити витрати на культурну сферу негативно відреагували громадські організації разом із Незалежною медійною радою. Втім, Кабмін не пішов на поступки, скоротивши бюджетне фінансування Держкіно з 750 млн до 450 млн гривень. Внаслідок цього про банкрутство заявив Центр Довженка, а багато інших підприємств опинилися у надзвичайно скрутному фінансовому становищі. 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=3377&skl=10