Незалежна медійна рада закликала владу не допустити культурного дефолту

March 26, 2020

Незалежна медійна рада закликала Міністерство фінансів не вдаватися до суттєвих урізань бюджету Міністерства культури, молоді та спорту, що загрожує культурним дефолтом. Відповідну заяву вона оприлюднила 26 березня.

25 березня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики повідомив, що Міністерство фінансів готує поправки до бюджету, які передбачають урізання видатків Міністерства культури на 7 млрд грн, тобто половину річного бюджету міністерства. З них: Держкіно – на 750 млн грн, Український культурний фонд – 500 млн грн, Інститут книги – 150 млн грн, туризм – 240 млн грн, проєкти інформполітики – 500 млн грн. Цілком імовірно, що урізання також торкнеться фінансування суспільного мовника, рахунки якого продовжують бути заблокованими.

Незалежна медійна рада закликає Міністерство фінансів провести багатосторонні консультації з представниками Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Міністерства культури, молоді та спорту і підвідомчих агентств, а також із представниками креативних індустрій для пошуку оптимального виходу з кризи та недопущення культурного дефолту.

«Ми усвідомлюємо, що в умовах пандемії та економічної кризи перегляд бюджету є неминучим, проте закликаємо відійти від механічного “балансування” бюджету і зважати не лише на тактично зекономлені гривні, але і на наслідки та втрати, до яких ця “економія” призведе. А це втрачені робочі місця, провалені проекти, розірвані зв’язки та брак національного культурного продукту, якого так потребує країна в часи війни та пандемії», – йдеться в заяві.

Незалежна медійна рада вважає, що підхід до обрізання фінансування культури у часи кризи є надзвичайно небезпечним, а тактичне рішення щодо економії бюджетних коштів обернеться стратегічно значно більшими втратами для держави. Крім того, члени ради нагадують, що держава-агресор Російська-Федерація працює з єдиною метою – знищити національну ідентичність українців і перетворити Україну на маріонеткову державу. У часи кризи дії РФ заради досягнення своїх цілей будуть лише посилюватися, навіть попри загрозу внутрішнього колапсу.

Нагадаємо, 25 березня голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що Міністерство фінансів готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту на 7 млрд грн. Зокрема, на 750 млн грн для Держкіно, на понад 500 млн для будівництва музеїв Голодомору і Революції Гідності, на 250 млн грн для творчих спілок, на 500 млн грн для Українського культурного фонду, на 150 млн грн для Інституту книги, на 500 млн грн для програм інформполітики, «зшивання країни» для молоді, на ремонти та реставрації.

У держбюджеті на 2020 рік на видатки Міністерства культури, молоді та спорту було передбачено 15,4 млрд грн. До цієї суми входили всі видатки за бюджетними програмами самого міністерства, а також Державного комітету телебачення і радіомовлення (у тому числі – фінансова підтримка суспільного мовника), Державного агентства України з питань кіно, Державної служби з етнополітики та свободи совісті, Українського інституту національної пам’яті.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Члени комітету готові напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери.

Державні культурні інституції закликали Кабінет Міністрів України проаналізувати ризики від скорочення фінансування культури й кіно на 7 млрд грн, оскільки це може знецінити вже зроблені інвестиції, спровокувати декваліфікацію й втрату кадрів. Зокрема, культурна спільнота просить зберегти фінансування проєктів Українського культурного фонду, Українського інституту книги та Держкіно.

Представники 11 кінематографічних асоціацій та інституцій звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з відкритим листом щодо ситуації, яка складається навколо фінансування української кінематографічної галузі. Вони закликали не зменшувати видатків держбюджету на галузь кіноіндустрії та не знищувати українське кіно.