Як задонатити криптовалюту для українських ОГС

June 3, 2022

Я маю криптовалюту і хочу задонатити її для українських організацій громадянського суспільства чи можна це зробити?

Більшість українських ОГС надають перевагу звичному фандрейзингу за допомогою банківських реквізитів, а також через віднедавна доступний в Україні PayPal. Водночас багато організацій вже сьогодні мають криптогаманці, на які збирають гроші для діяльності на користь України. За словами співзасновника ініціативи “Aid for Ukraine” Сергія Васильчука, на кінець травня 2022 року лише фонд “Повернись живим” зібрав у різних криптовалютах понад 20 млн доларів, а загалом уряду та громадським ініціативам вдалось зібрати таким чином близько 100 млн доларів. Важливо також розуміти, що криптовалюти є відносно новим джерелом фінансування для громадського сектору. При цьому,  криптовалюта, що заснована на технологіях блокчейну, є технологією довіри, як запевняють блокчейн-експерти. Це означає, що передавати криптовалюту на користь тих чи інших організацій можна цілком анонімно, без зайвих верифікацій і перевірок. 

Зверніть увагу, що на хвилі стрімкого збільшення кількості пожертв для України у криптовалюті поширилось багато пов’язаних із цим шахрайських схем. У цьому переліку ми зібрали лише перевірені ресурси. Зберігайте та поширюйте цей перелік українських організацій, які приймають пожертви у різноманітних криптовалютах:

Bitcoin:

Ethereum / USDT:

  • усі ті самі організації, крім ГО “Український кіберальянс”

Solana:

Інші криптовалюти:

Також пам’ятайте, що криптовалюту збирає й уряд України: Міністерство цифрової трансформації України вже зібрало внески в цифровій валюті на понад 60 мільйонів доларів. Також можна пожертвувати криптовалюту в державний фонд United24 чи до ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України “Save Ukrainian Culture”.

Цей матеріал підготовлений в межах у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.