“КСУ затягує справу про е-декларування” – коаліція “Декларації під контролем”

December 22, 2016

Конституційний суд відклав розгляд справи щодо відповідності е-декларування Конституції через неявку ініціаторів відповідного подання. Таке затягування розгляду справи вигідне владі, переконані активісти коаліції “Декларації під контролем”, до якої входить Центр демократії та верховенства права.

Перед початком засідання активісти провели акцію протесту із вимогою визнати конституційними усі положення Закону і не блокувати роботу антикоруційних органів.

“Поки в КСУ знаходиться дане провадження, справи по е-деклараціях можуть блокуватись у судах,” – зазначила Олександра Дрік, Координатор Коаліції “Декларації під контролем”, Голова ради Громадського люстраційного комітету.

Було зазначено, що таке затягування строків є найбільш вигідною позицією для влади, бо декларування буде знаходитись у підвішеному стані, проте у міжнародних експертів не буде підстав для пред’явлення зауважень. Активісти акцентували на тому, що до Конституційного Суду звернулись колишні соратники Януковича, а розглядати подання будуть колишні соратники Януковича, які зраз є суддями КСУ.

“Більшість депутатів, які підписали подання, це оточення Януковича. Саме ці люди у свій час і допомагали вибудовувати йому вертикаль влади,” – зазначив Олександр Лємєнов, менеджер антикорупційної групи РПР,  учасник коаліції «Декларації під контролем».

Андрій Марусов, голова правління Transparency International Україна, також наголосив, що приблизно третина суддів КСУ – це люди, завдяки рішенню яких у 2010 році Віктор Янукович зумів узурпувати владу.

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, у зв`язку з цим нагадав про нещодавно опублікований висновок Ради Європи

“Якщо Конституційний Суд визнає положення, які оскаржуються, неконституційними всупереч висновку Ради Європи – це буде не рішення КСУ, це буде рішення Банкової та Президента”, – зазначив він.  

Нагадаємо, що депутати вимагають визнати неконституційними положення закону щодо обов’язку декларувати майно членів родини, об’єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме майно, готівкові кошти, фінансові зобов’язання, відомості про суттєві зміни у майновому стані та відомості про об’єкти декларування, що належать третім особам, але якими користуються декларант або члени його родини, повноваження НАЗК мати прямий доступ до інформаційних баз даних органів публічної влади, визначати точність оцінки задекларованих активів під час повної перевірки декларацій, проводити моніторинг способу життя, в тому числі на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, зі ЗМІ та інших відкритих джерел інформації.

Слід зауважити, що КСУ вже порушив строки розгляду конституційного подання, які в даному випадку не повинні перевищувати одного місяця. І незважаючи на те, що конституційне подання надійшло до КСУ минулого року, рішення по даній справі не прийнято.

«Декларації під контролем» — коаліція громадських організацій, які визначають своїм пріоритетом боротьбуз корупцією через перевіркуелектронних декларацій. Меморандум про створення коаліції 1 лютого 2016 року підписали шість громадських організацій: Transparency International Україна, Центр політичних студій та аналітики «Ейдос», Громадський люстраційний комітет, Центр демократії та верховенства права CEDEM), Канцелярська сотня (проект«Декларації») і Центр локального самоврядування.