Організації-менті дізналися про інклюзивність та гендерний підхід у роботі ОГС

June 8, 2022

Представники організацій-менті дізналися, як інтегрувати у власну діяльність та ініціативи, які вони реалізовують у межах Менторської програми 3.0, питання інклюзивності та гендерного підходу.

Про інклюзивний підхід у діяльності організації для менті розповіла Ірина Виртосу, експертка, авторка проєкту «Амбасадори інклюзії».

Учасники та учасниці навчального блоку дізналися, як інклюзивність проявляється у деталях. На прикладах перетину кордону в умовах евакуації, а також на зразках того, як працюють копенгагенські альтернативи «ЖЕКу» та «паспортного стола», тренерка розповіла, на що важливо звернути увагу. Йдеться, зокрема, про такі елементи, як фізична доступність, логістика, інформування, врахування потреб людей, які звертаються по допомогу.

Якщо говорити про маломобільність, то Ірина Виртосу звернула увагу, що маломобільність настає внаслідок бар’єрності суспільства. І це може стосуватися пасажирів з великими валізами, жінок на підборах, осіб, які супроводжують людей з інвалідністю, людей літнього віку тощо.

«За оціночними підрахунками, в той чи інший час 30-50% населення України можна віднести до маломобільних верств населення», – додала експертка.

Це гаряче питання, якщо врахувати, що Україна перебуває в умовах воєнного стану. Громади будуть відбудовуватися, потреби у людей будуть різні.

«Ми як суспільство маємо створювати доступні та безбар’єрні умови, щоб люди з різних категорій могли самостійно реалізувати свої права та бути активними в тій чи іншій сфері», – звернула увагу Ірина Виртосу.

Наступним навчальним блоком для учасників та учасниць Менторської спільноти стало вивчення гендерного підходу. Про особливості його врахування для ефективного розв’язання локальних проблем розповіла експертка Наталія Селюкова.

Зокрема, вона детально пояснила, в чому особливості трактування гендерного підходу, чим гендер відрізняється від статі, яких сфер діяльності стосуються гендерні питання, а також навчила учасників та учасниць, на якому етапі та як відстежувати й враховувати потреби, пов’язані з гендерним підходом.

Завершиться перший навчальний модуль для організацій-менті вивченням того, що важливо врахувати в адвокаційних проєктах.

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центр демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.