Менторська програма 4.0 офіційно стартувала

March 1, 2023

16-17 лютого відбулося офіційне відкриття Менторської програми 4.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства. Цього року у Програмі беруть участь 20 досвідчених менторів і менторок та 20 організацій-менті з різних куточків України.

Під час офіційного відкриття Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, насамперед подякував Збройним Силам України за можливість працювати задля добробуту країни: «У кожного з нас у воєнний час є зобов’язання робити максимум того, що можемо для перемоги для людей. Ми називаємо наше громадянське суспільство та громадський сектор внутрішнім фронтом, бо від нас з вами також залежить якість життя людей. Ми всі працюємо на перемогу й на підтримку тих, кому вона потрібна в цей важкий час». 

За його словами, такої уваги й такого супроводу, який надає модель Менторської програми, фактично немає: «Це не єдина, але унікальна можливість отримати поради від практиків і збагатити один одного. Ментори й менті будуть вчитися один в одного, і така синергія збільшить когорту організацій, які спроможні бути гарними гравцями в адвокатуванні тих чи інших важливих змін, особливо на місцевому рівні».

Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), нагадала учасникам і учасницям, з чого починалася Менторська програма. 

Зокрема, Олеся Холопік зазначила, що раніше не існувало менторської програми в громадянському секторі, яка б відображала усю суть менторингу: супровід, підтримку та обмін досвідом: «Чотири роки назад ми це зробили – й ця програма стала сталою. Тут відбувається як власне посилення менті як лідерів організацій, так і самих організацій. Для нас було важливо у моделі цієї Програми посилювати організацію: щоб організації, які є досвідченими, могли допомогти організаціям, що нещодавно зареєструвалися, стати міцнішими».

Анна Ісічко, координаторка проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» (ЦЕДЕМ), подякувала учасникам і учасницям Менторської програми за енергію, за бажання вчитися й отримати менторську допомогу, яка допомагає уникнути помилок: «Мені хочеться подякувати всім, хто мріє, трансформує свої мрії та реалізовує їх. Як казав великий українець Богдан Гаврилишин: “Мрійте глобально, а дійте локально”. Мені здається, часточка цього постулату відгукується у всьому, що ми робимо в громадянському суспільстві, а також живе і в цій Менторській програмі».

Олена Матвійчук, координаторка Менторської програми, представила організації-менті, які вже пройшли передстартове навчання та протягом 7 місяців отримуватимуть підтримку менторів і менторок, відвідуватимуть лекції та воркшопи для посилення організаційних спроможностей, проходитимуть стажування та реалізовуватимуть власні адвокаційні плани.

Отже, представляємо вам 20 пар «менті-ментор», які увійшли до Менторської програми 4.0:

  1. БФ «Рокада»Дмитро Тигач, 100 % життя. Львів;
  2. ГО «Лідерка»Катерина Рижкова-Сєбєлєва, БО «Світло надії»;
  3. Спілка учасників АТО і ООС та волонтерів Олександрівського району Кіровоградської області «Нескорені»Анна Орловська, ГО «Десяте квітня»;
  4. ГО «Українська Античність»Альона Луньова, Центр прав людини ZMINA;
  5. БФ «ВОСТОК-СОС»Богдан Лепявко, U-cycle;
  6. Центр розвитку громад «Ідея. Дія. Результат»Анастасія Прокопенко, ГО «Точка доступу»;
  7. ГО «Громадське об’єднання Катерини Осадчої»Людмила Янкіна, Центр прав людини ZMINA;
  8. ГО «Сузір’я Малин»Ірина Саранча, ГО ВМО соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток»;
  9. ГО «ЧИСТО. ДЕ»Олена Кравченко, Екологія – Право – Людина (ЕПЛ);
  10. Новоодеська рада старійшин Марія Звягінцева, ГО «Юридична сотня»;
  11. Громадський контроль.Відкритість.Прозорість.ПідзвітністьДенис Давиденко, Коаліція РПР;
  12. ГО «Група Активної Реабілітації»Оксана Мусієнко, БФ «Пацієнти України»;
  13. ГО «Інститут молоді»Інга Дуднік, «Територія успіху»;
  14. ГО «ІНСТИТУТ СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ»Ілля Єременко, ГО «Екоклуб» / ГО «Еколтава»;
  15. ГО «ПРАВОСВІДОМІ»Олена Дмитренко, Інститут аналітики та адвокації;
  16. ГО «Україна Інкогніта»Зоряна Стоцько, Західноукраїнський ресурсний центр;
  17. ГО «Спадщина Бессарабії»Любов Максимович, Центр «Жіночі перспективи»;
  18. Агрономічне без корупції. Громадський контрольДенис Баранець, ГО «Громадський контроль»;
  19. ГО «Агенція зі сталого розвитку та інновацій»Наталя Селюкова, ГО «Укрпростір»;
  20. ГО «Лаврські художні майстерні» – Дмитро Сакалюк, ГО «ЕкоКлуб».

За допомогою тренера Дмитра Купири представники й представниці організацій-менті під час заходу дізналися основну інформацію про адвокацію й цикл змін, а також навчилися формулювати адвокаційні цілі та задачі 

Слідкуйте за новинами та історіями з Менторської програми за хештегом #МенторськаПрограма4_0

Менторська програма 4.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.