Менторська програма 5.0 офіційно стартувала

March 5, 2024

29 лютого відбулося офіційне відкриття Менторської програми 5.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства. Цього року у Програмі беруть участь 22 досвідчених ментори і менторки та 22 організацій-менті з різних куточків України.

Менторська програма об’єднує ОГС по всій Україні вже п’ятий раз поспіль. 

З 2020 по 2024 було створено 82 пар ментор-менті, 22 з яких сьогодні починають свій шлях разом! 

Менторська допомагає знайти себе: за результатами Менторської 4.0, 87% менторів захотіли продовжити менторську діяльність та вести за собою інших!

Менторська програма з підсилення адвокаційних та інших спроможностей ОГС – це проєкт тривалістю в 6-8 місяців, отже сумарно за 4 роки команда, ментори та менті плече до плеча працювали цілих 29 місяців! І наступні 7 – ми теж проведемо разом, розробляючи адвокаційні плани, працюють  над організаційною спроможністю ОГС-менті та багато-багато іншого!

Під час офіційного відкриття учасників Менторської програми привітала Анна Новак, менеджерка програм Агентства США з міжнародного розвитку

“Сьогодні менторство – це ще новий, але вже популярний і дієвий інструмент, який активно використовується в державному секторі, в бізнесі, в громадському секторі. Адже менторство дає можливість здобувати знання, ділитися знаннями, розвивати спільноти, розвивати різні партнерства”, – наголосила вона.

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР “Єднання”, керівник проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, відзначив: “Це дуже цінно, коли досвідчена організація має можливість передавати свій досвід іншим організаціям. Ми докладаємо зусиль, щоб практика менторингу змогла поширюватись по всій Україні”.

Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), нагадала учасникам і учасницям, з чого починалася Менторська програма. 

“Менторська програма це проєкт, який створюється учасниками та учасницями: менторами та менті. Сьогодні вони в різних ролях, але спільним є те, що кожен і кожна з вас буде ділитися своїм досвідом. У кожного та кожної з вас є що розповісти. Моє основне побажання до вас бути відкритими, а з іншої сторони бути готовими приймати нове”, – додала вона.

Анна Ісічко, координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” (ЦЕДЕМ), відзначила, що Менторська програма є унікальною, адже дозволяє людям вчитися одне у одного та ділитися знаннями і досвідом. А найцінніше для громсектору – що за кожним ментором чи менті стоїть організація. Разом посилюємо один одного. Менторська програма дає можливість всім нам поділитися ідеями і допомогти найсильнішим з них вижити. Закликаю всіх нас бути креативними і шукати натхнення на подальшу роботу в людях, які є разом з вами на шляху менторства. Вірю, що сьогоднішні менті одного дня стануть теж менторами”, – вказала вона.

Олена Матвійчук, координаторка Менторських програм 1-4.0, звернулась до менторів(-ок) та менті “Всім присутнім менторам та менті хочу щиро побажати, аби за час реалізації програми ви використали всі можливості, що дає програма. Менторство це спільний шлях. І лише від вас залежить, яким буде цей шлях: він буде тернистим чи без перешкод і приведе до конкретного бажаного результату”.

Тамара Борисова, координаторка Менторської програми 5.0 представила організації-менті, які вже пройшли передстартове навчання та протягом 7 місяців отримуватимуть підтримку менторів і менторок, відвідуватимуть лекції та воркшопи для посилення організаційних спроможностей, проходитимуть стажування та реалізовуватимуть власні адвокаційні плани.

Отже, представляємо вам 22 пари «менті-ментор», які увійшли до Менторської програми 5.0:

ОГС-МЕНТОР

ОГС-МЕНТІ

Інститут аналітики та адвокації

Інститут медіації партнерства

ГО “Екоклуб”

ГО «Інститут розвитку суспільства через право» (ГО «ІРСП»)

ГО “Олександрійський гендерний інформаційний центр”

Інститут стратегій інноваційного розвитку і трансферу знань

МБО “Екологія – Право – Людина”

ГО “СЕТЕЛАЙТ”

Інститут гендерних трансформацій

ГО Центр «Вотум»

Кіровоградська обласна організація ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”

БФ «Вільні та щасливі»

Центр прав людини ZMINA

Фундація Регіональних Ініціатив

Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД)

ГО “Студентське братство Києва”

ГО Центр «Жіночі перспективи»

БФ “Перспектива, розвиток, майбутнє”

ІнСорс

Громадська організація “Жінки Бессарабії:

БФ “Пацієнти України”

ГО “Мережа медичних кластерів

БО БФ “МХП-ГРОМАДІ”

ГО “ДІЄ. Добрі Ідеї Єднають”

БО “Світло надії”

ГО ” ОсвіЧую”

ВМОСРСОМКМ «Паросток».

ГО ” Освітній простір ” МЕГАСВІТ”

Вокс Україна

ГО “Основи Свідомості”

ГО “Точка доступу”

БФ”Слов’янська мрія”

Рівненська обласна організація ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА”

ГО ЦВІТ (громадська організація Центр Вишнівецьких Ініціатив і Трансформацій)

ГО “Аналітично-адвокаційний центр “Львівський регуляторний хаб” \ ГО “ААЦ “ЛРХ”

ГО “Новітня Освіта”

Освітньо-аналітичний центр розвитку громад

БФ “ВИХОР ЄДНОСТІ”

U-Cycle

ГО “ВОЛОНТЕРРА”

БО “100 відсотків життя. Київський регіон”

ГО “Молодь Має Майбутнє”

ГО “Центр громадянських свобод”

БФ “Фундація Волонтери Без Кордонів”

 

На заході учасники(-ці) мали змогу дізнатись про цікаві адвокасі-кейси від Тараса Шевченка, заступника Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції та секрети  успішної співпрації між міністерствами та неурядовими організаціями від Владислава Яцука, заступника Міністра молоді та спорту України.

Ксенія Дітчук експертка зі стратегічних комунікацій  навчала організації менті, як говорити так, щоб їх почула цільова аудиторія.

Олена Матвійчук в якості фасилітаторки допомогла учасникам сформулювати свої кроки та оцінити наскільки співпадають їх погляди на подальший спільний шлях в рамках менторської програми

Далі слово взяли ментори програми Правозахисники “Центру громадянських свобод” переконані в тому, що стійкий мир неможливий без справедливості. Центр громадянських свобод уже 15 років активно працює заради захисту прав людей в Україні та регіоні ОБСЄ”, відзначила Наталя Ящук, менторка Менторської програми 5.0, Координаторка управління проєктів Центру громадянських свобод, організації, яка стала лауреатом Нобелівської премії миру у 2022 році.

“У роботі з громадськими ініціативами та молодими організаціями помітно, що вони часто обмежують себе через певні стереотипи та побоювання. Наприклад, думають: “«Ми не створимо організацію, бо це ж треба звітувати. Ми не пишемо проєкти, бо виграють свої. Ми не обʼєднуємось, бо можуть присвоїти наші здобутки».

Такі думки зазвичай виникають через відсутність інформації про хороші практики, нерозуміння законодавчого регулювання або ж вони не готові змінювати свою діяльність. Ці та інші обмеження можна подолати, але для цього часто потрібні ті, хто може підказати”, – наголосив Андрій Токарський, ментор Рівненська обласна організація Всеукраїнської громадської організації “Громадянська мережа “ОПОРА” 

Слідкуйте за новинами та історіями з Менторської програми на сторінці Ініціативи.

Менторська програма 5.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.