“Знайомство з цікавими людьми та крутими організаціями”: який шлях пройшли випускники Менторської програми за рік

May 6, 2021

Минув рік зі старту Менторської програми 1.0 для підсилення адвокаційних спроможностей організацій громадянського суспільства (ОГС). 15 громадських організацій взяли участь, 14 з них успішно завершили Менторську програму, а 13 розробили спільні з менторами адвокаційні плани. Ми вирішили запитати випускників програми про їхні успіхи та засвоєні навички і знання. 

А оскільки одна з головних переваг для учасників Менторської програми – знайомство з цікавими людьми та крутими організаціями, ми також попросили учасників з кожної ГО розповісти, як вони використовують отримані знання та вміння.

ГО “Фундація “Жіноча ініціатива” (м. Сєвєродонецьк) має мету:забезпечити ефективний доступ для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення до якісних освітніх послуг. Команда вже підготувала Аналітичний звіт з рекомендаціями щодо вирішення проблемних питань. 

Галина Татаренко: “Навички стали у нагоді при підготовці грантових заявок, заявок на участь у конкурсах, листів та запитів”.

Центр інноваційного, соціального, фізичного та інтелектуального розвитку “Піпл.юа” , що займається темою побудови мережі молодіжних центрів у Мелітополі, зрушив з місця питання розробки проєкту для розширення площі молодіжного центру.

Тетяна Несват: “розуміння співпраці між стейкхолдерами політики в місті дуже допомагає у поточній роботі”.

ГО “Агенція “Дамо раду” (м. Львів)  розробляє механізм, покликаний вирішити  проблему відсутності виплати пенсій трудовим мігрантам за час роботи у країнах, з якими Україна не має міжнародних угод у сфері соціального захисту (зокрема, в Італії). Вони стали співорганізаторами міжнародної конференції “Транснаціональні права мігрантів та мігранток”  та підготували рекомендації для профільного комітету Верховної Ради України. До рекомендацій увійшли пропозиції із розв’язання проблеми, над якою вони працювали під час Менторської програми.

Ярина Хомцій:  “Знання і вміння використали при підготовці міжнародної конференції відповідно до нашого адвокаційного плану. Також знання щодо організаційного розвитку використовуємо при подальшому плануванні діяльності. Зокрема, на поточний рік запланували впровадити CRM- систему, де детально прописати процеси”.

ГО “ВелоСтрийки” (м. Стрий) розробляє велодоріжки та велопарковки. Вони підписали меморандум з 28-ма іншими ГО, заручились підтримкою мереж “Сільпо” та “Нова Пошта” для створення велопарковок та отримали підтримку з бюджету міста.

Юрій Важний: “Усі отримані вміння пригодилися при підписанні меморандуму з іншими ГО та у спілкуванні з владою”.

ГО “Наше місто рідний дім” вирішує проблему інфраструктурної занедбаності мікрорайонів Доманинці та Дравці в  Ужгороді. Команда продовжує переговори з представниками органів місцевого самоврядування, а також залучає партнерів. 

?Марина Сташина-Неймет та Олександр Неймет: “Завдяки знанням щодо опрацювання даних, вдалося зрозуміти алгоритм того, чому наші мікрорайони є непривабливими не лише для туристів, а й для бізнесу.  Під час участі в Програмі я робила припущення, проте тепер дещо знайшло підтвердження в розмовах з представниками бізнесу та громадськості”.

ГО “Інститут громадянської освіти та праці” (м. Чернігів) займався вирішенням проблеми недостатнього впливу профспілок на рівні держави при підготовці проєкту закону №2681. Зокрема, організація підготувала адвокаційний план дій у цьому напрямі. І хоча саме цей законопроєкт був знятий з розгляду,  наразі знову активізується адвокаційна діяльність. 

ГО “ЯРеформація” спільно з ГО “Фонд об’єднаних сердець” працює над впровадженням та поширенням практики надання послуги раннього втручання у Кривому Розі для сімей, які виховують дітей раннього віку (0-4 роки) із порушеннями розвитку або ризиком їх виникнення. Вони реалізовують проєкт “Раннє втручання на шляху до здорової нації” за кошти місцевого бюджету. 

Наталія Пастушенко: “При пошуку впливової людини і однодумців, дуже допомогла «карта стейкхолдерів» та шкала “Рівень впливу”. 

ГО “Молодь Королівського” хоче створити Молодіжний центр. Їм уже  вдалось створити Молодіжну раду та відкрити молодіжний простір “Літній театр” у місті Жовква (Львівська обл.).

Орест Борис: “Окрім цього, ми розширили свою географію та почали створення молодіжного простору у селі Добросин і Молодіжної ради при Добросинсько-Магерівській сільській раді. Молодіжний проект «ДоброСин» став одним із переможців  обласного пітчингу проєктів соціальної дії від Британської Ради”.

ГО “Ґендерний креативний простір” (м. Луцьк) минулого року обрали для себе тему неефективності діяльності інституту гендерних уповноважених в громадах. Ось успіхи організації за рік: на рівні громади призначено уповноважену особу (координаторку) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильства за ознакою статі у Городищенській громаді. Затверджена комплексна програма “Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Городищенської громади на 2021-2025 роки”. Команда також стала партнером проєкту “Інститут гендерних уповноважених як механізм розвитку соціально орієнтованої громади” АМУ та  учасником багатьох конкурсів.

Галина Єрко та Галина Бережна: “При плануванні та проєктуванні наших активностей у проєктах та поза ними, ми завжди звертаємо увагу на таку складову як адвокація і використовуємо ті знання та навички, які були здобуті та сформовані у менторській програмі”.

ГО “Лабораторія Ініціативної Молоді” працює над темою відсутності механізму збору та утилізації сміття в Ніжині, роблячи акцент на освітньому компоненті. Відтак, у Ніжинському міському молодіжному центрі встановили  бак для роздільного збору відходів, що є частинкою освітнього сортувального ланцюжка (як і передбачалось під час проведення адвокаційної кампанії). Окрім цього, проєкт соціальної дії “Ніжин_ЕКОдвіж”  отримав підтримку від Британської ради.  

Анжела Тимченко: “Якщо брати загальний оргрозвиток нашої ГО, як результат участі у менторської програмі, то ми посилили свою позицію в регіональній Спілці ініціатив Чернігівщині, стали регіональним партнером Форуму розвитку громадянського суспільства “Імунітет до ілюзій” від ІСАР Єднання, покращили свою комунікаційну складову на корпоративній сторінці в Фейсбуці. А також створили сторінку в Інстаграм, провели загальні збори після 2 років роботи, оновили склад Правління, “почистили” склад членів ГО, ввели членські внески”. 

ГО “Ми з України” минулого року взялися за проблему надмірного використання поліетиленових пакетів у Сторожинецькій територіальній громаді (Чернівецька обл.). Команда започаткувала проведення щорічної акції до Міжнародного тижня без поліетилену,  акції “Брендаудит”. Організацію включили у число партнерів всесвітнього руху, що передбачає майбутнє, вільне від забруднення пластиком #breakfreefromplastik. Також, вони отримали підтримку від місцевого бізнесу, з якими запланована робота щодо екологізації саме їхнього бізнесу.

Юлія Калашнікова: “Навички допомагають боротися з бар’єрами, які заважали раніше проводити активності в своїй громаді, висвітлювати свою діяльність у ЗМІ і соцмережах. Знаходимо точки для співпраці з місцевою владою. Працюємо над проєктами щодо інструментів локальної демократії”.

ГО “Смарт медіа” (м. Харків) обрала для себе тему підвищення рівня знань та усвідомленості у громадян щодо політичних процесів через експертну комунікацію. Для цього вони спільно з менторами провели “Виборчу раду”.

Центр Громадських та медійних ініціатив (м. Харків) працює над темою управління медичними відходами і наразі отриманий досвід вони поширюють в рамках  Zero Waste Academy.

Анна Прокаєва: “Відтепер ми вміємо розробляти адвокаційні кампанії”.

Менторська програма для підсилення адвокаційних спроможностей організацій громадянського суспільства стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.