Міжнародна спільнота закликає уряд фінансувати Суспільне мовлення у належному обсязі

September 22, 2017
Європейський Союз, Європейська спілка мовників, а також посольства Швеції та Канади закликали владу України профінансувати Суспільне мовлення у повному обсязі відповідно до закону.
 
Ці заяви стали реакцією на оприлюднення проекту державного бюджету на 2018 рік, у якому Суспільне мовлення недофінансоване на 50%. Так, відповідно до закону “Про суспільне телебачення та радіомовлення”, фінансування НСТУ мало б складати більше 1,5 мільярда гривень, натомість у проекті бюджету закладено лише 776,5 мільйонів гривень.
 
Після оприлюднення проекту бюджету Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив про стурбованість скороченням фінансування Суспільного.
 
“Досвід країн-членів ЄС доводить, що незалежне суспільне мовлення, що належним чином фінансується та служить інтересам громадян, є одним із ключових елементів демократичного суспільства. Теперішні проблеми з недофінансуванням становлять виклик для досягнутого прогресу на сьогодні. Саме тому є важливим, щоб українські органи влади, які беруть участь у розробці бюджету на 2018 рік, надали Суспільному мовнику фінансування, передбачене відповідним законодавством”, – відзначив він.
 
З аналогічним закликом виступив Комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган
 
«Україна: розчаровані дізнатись, що державний бюджет для суспільного мовника може бути зменшений вдвічі, ніж передбачено законом. Всі державні органи повинні повністю виконувати свої зобов’язання перед Суспільним мовленням на 2018 рік”, – наголосив він.
 
Позицію щодо незаконного недофінансування ПАТ «НСТУ» оприлюднила і Європейська спілка мовників (EBU).
 
У заяві наголосили, що українське суспільне мовлення є основою недавніх політичних реформ у країні, адже надійне та незалежне суспільне телерадіомовлення є найважливішим інструментом боротьби з корупцією, поваги до верховенства права та важливим кроком на шляху до європейської інтеграції України. Але для виконання цієї місії Суспільне має бути профінансоване належним чином.

Ситуацію прокоментував голова організації Ноель Керран: «Європейська спілка мовників закликає уряд України забезпечити належне, справедливе та незалежне фінансування для ПАТ “НСТУ” відповідно до законодавства України та європейських стандартів. Раптове падіння рівня фінансування підірве важливий процес реформ Суспільного, які ПАТ “НСТУ” проводить, оскільки взяла на себе зобов’язання діяти як незалежний та стабільний суспільний мовник».

Також керівник групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер підкреслив, що суспільне мовлення є гарним способом протидії дезінформації, однак скорочення фінансування НСТУ ставить під загрозу успіх реформи

Свою стурбованість ситуацією з фінансуванням НСТУ озвучили і посольства Швеції та Канади в Україні.

Нагадаємо, що ЦЕДЕМ та організації-партнери в рамках групи “РПР-Медіа” неодноразово закликали до повноцінного фінансування суспільного мовника в Україні, наголошуючи на необхідності цього для створення якісного та незалежного суспільного медіа в Україні.