Міжнародний день права знати. ЦЕДЕМ провів експертне обговорення

September 30, 2021

28 вересня є Днем права знати та Міжнародним днем загального доступу до інформації. 

Вже 10 років в Україні існує Закон “Про доступ до публічної інформації”, який революційно змінив ставлення державних органів до одного із фундаментальних прав людини – права на інформацію, а також став надійним інструментом для громадськості з реалізації цього права. 

Щоб обговорити основні досягнення та виклики у сфері доступу до публічної інформації 28 вересня ЦЕДЕМ провів експертне онлайн-обговорення. 

В обговоренні взяли участь представники ЦОВВ, міжнародних організацій, громадських організацій та юристи у сфері інформаційного права.

Заступник Міністра культури та інформаційної політики в Україні, Тарас Шевченко, відмітив, що ратифікувавши у 2020-му році Конвенцію Тромсе, Україна запустила міжнародний механізм доступу до офіційних документів, яким не лише встановлено мінімальні стандарти права на інформацію, але й запущено створення міжнародних моніторингових органів, які можуть суттєво зменшити кількість порушень права на доступ до публічної інформації. 

Порушували також питання захисту права на інформацію в контексті доступу до якісного та недорогого правосуддя, а також створення спеціального незалежного та неупередженого органу, що передбачено Конвенцією Тромсе. 

Приємною несподіванкою для учасників стала участь експертів з імплементації Конвенції про доступ до інформації, залучення громадськості до процесу прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція). Зокрема Голова ГО “Бюро екологічних розслідувань” Дмитро Скрильніков та представник МБО “Екологія-Право-Людина” (ЕПЛ) Єлизавета Алексєєва підкреслили вагому роль закону про доступ до публічної інформації та тотожність Конвенції Тромсе та Орхуської конвенції, а також необхідність доступу громадян до публічної інформації, що сприяє підзвітності та прозорості процесу прийняття рішень державними органами у галузі навколишнього середовища. 

Олексій Кабанов, юрист ГО “Центр з доступу до інформації” та член експертної групи з напрацювання законодавчих змін у сфері доступу до публічної інформації та захисту персональних даних, розказав про нові законодавчі перспективи та виклики, що виникли у цій сфері. 

Особливу увагу учасників привернула презентація експертки ПРООН та Ради Європи з питань доступу до інформації Тетяни Олексіюк про міжнародну оцінку стану забезпечення доступу до публічної інформації в Україні, відповідно до індикаторів Цілей сталого розвитку ООН. 

Представник Уповноваженого з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України, Віктор Барвіцький, розказав про виклики та перешкоди з якими зустрічається Секретаріат Уповноваженого, про необхідність посилення заходів контролю за дотриманням законодавства про доступ до інформації. 

Наостанок, головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ, заступник директора Ігор Розкладай підкреслив важкий, але плідний шлях України у встановленні правових основ законодавства в сфері доступу до публічної інформації, який став одним із найуспішніших прикладів у світовій практиці. 

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews.