Миколаївська ТГ – з турботою про психічне здоров’я мешканців

January 27, 2022

Психічні розлади – наче «чорна мітка»: достатньо щоб хтось дізнався про діагноз – і про нормальне ставлення можна забути. Попри сучасні методи терапії та ефективні протоколи лікування, у громадах ставляться до людей з психічними розладами щонайменше насторожено. Соціальні упередження та дискримінація перемагають здоровий глузд та аргументи.

Ситуація стала загострюватися по всьому світу з початком пандемії COVID-19. 

Тим часом в Україні часто складається враження, що якщо на проблему закрити очі – вона зникне. Чи принаймні не стосуватиметься нас з вами.

Натомість мова статистики – безжальна:

  • у 5% дорослого населення планети діагностовано депресію. При цьому саме депресія — одна з головних причин непрацездатності у світі;
  • у 60-70% пацієнтів з деменцією причиною стала хвороба Альцгеймера;
  • у країнах з низьким та середнім рівнем доходу від 76% до 85% пацієнтів з психічними розладами не отримують жодного лікування.

З вірою у власні сили

Наталія МисулаТетяна Микитка з ГО «ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ОСІБ З ПСИХІЧНИМИ РОЗЛАДАМИ “ДЕСТИГМА”» долучилися до Менторської програми 2.0 з непростим запитом: особи з психічними розладами не отримують соціальних послуг у громадах — а значить, треба щось робити.

Після зустрічей з ментором Дмитром Тигачем (БО «БТ МЕРЕЖА 100 % ЖИТТЯ», ЛЬВІВ) представниці організації вирішили, що оптимальним шляхом буде розробка та ухвалення на місцевому рівні відповідної Програми турботи про психічне здоров’я мешканців. 

«Дмитро справді зумів надихнути та вселити віру у добрий результат того, що ми робимо. Віра у свої сили дуже важлива, а з таким ментором та підтримкою на Менторській програмі ми впевнені, що отримаємо усі інструменти, щоб досягти мети», — ще на старті співпраці з ментором розповіла Наталія Мисула.

За підтримки Дмитра Тигача команда організації-менті:

  • отримала краще розуміння бюджетної адвокації;
  • проаналізувала механізми впливу на чиновників;
  • сформувала запити до представників місцевої влади різних рівнів про надання соціальних послуг для осіб з психічними розладами у Львівській області.

Дмитро ТигачВажливим кроком для адвокації також стало вивчення потреби мешканців 4 громад у соціальних послугах.

Дмитро Тигач ділиться: «Для мене надзвичайно важливо допомагати місцевим організаціям у такій важливій діяльності як підтримка психічного здоров’я. Можливо, хтось з моїх колег сприймає нові й вмотивовані організації як конкурентів, та для мене вони в першу чергу є точкою опори. Якщо вони досягають своїх цілей – реалізують ініціативи, допомагають людям, в тому числі за моєї підтримки, то я знаю що щось у своєму житті я таки зробив корисне. Мене особисто мотивують такі люди, як пані Наталія та її команда. Легко ділитись знаннями та досвідом, коли знаєш, що це все недаремно».

Ухвалення документа – важливий етап

Результат співпраці ментора та організації-менті – ухвалена в Миколаївській територіальній громаді Львівської області місцева Програма турботи про психічне здоров’я мешканців.

Відповідно до цієї Програми, ГО «Дестигма» візьме на себе реалізацію низки заходів для підтримки психічного здоров’я мешканців громади. Для виконання цього обов’язку організація отримає 200 тисяч гривень.

Проте це лише один з етапів діяльності організації. 

з табору Ментоської 01

Надалі очікується розширення співпраці з іншими громадами, у яких ГО «Дестигма» теж надає послуги, розвиток соціальних послуг та соціального замовлення. А також робота над впровадженням послуги підтриманого проживання для осіб з психічними розладами у Львівській області.

«Менторська програма стала для нас поштовхом, додала методології та структури до того, що ми раніше робили на інтуїтивному рівні. Тепер ми розуміємо, що та чому потрібно робити. За це щиро дякуємо!», – відзначила Наталка Мисула.

Команда Дестигми

Команда ГО «ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ОСІБ З ПСИХІЧНИМИ РОЗЛАДАМИ “ДЕСТИГМА”»

Матеріал підготувала Ксенія Дітчук

Менторська програма 3.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства з різних куточків України проводиться в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.