Чому накопичення сигарет у виробників – це погано

September 17, 2020

Верховна Рада України за результатами розгляду у першому читанні відправила на доопрацювання у Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики законопроект 3016-д , який удосконалює механізм справляння акцизного податку при реалізації тютюнових виробів. 

Проєктом передбачається тимчасове обмеження (до 31 грудня 2029 року включно) реалізації марок акцизного податку для підприємств-виробників та/або імпортерів тютюнових виробів:  не більше 115% від середньомісячного обсягу продажу.

Таким чином законодавці хочуть протидіяти форестелінгу (англ. – «forestalling») – штучному збільшенню реалізації тютюнових виробів перед підвищенням ставок акцизів.

Основна мета форестелінгу, якої прагнуть всі виробники та імпортери тютюнових виробів – зменшити акцизні (податкові) платежі, створивши у себе запаси тютюнових виробів перед щорічним зростанням ставки акцизу.

Відповідно, накопичені тютюнові вироби продають вже після зростання податків за ціною меншою, ніж вона мала б бути з урахуванням нових підвищених акцизів, які зазвичай набирають чинності з 1 січня кожного нового року.

У разі ухвалення відповідного законопроекту, виробників та імпортерів тютюнових виробів можуть позбавити можливості створювати надлишок запасів тютюнових виробів, на які буде сплачений акцизний податок за ставками, чинними напередодні щорічного підвищення. Ця маніпуляція тютюнової індустрії щорічно завдає значних збитків Державному бюджету України.

Нагадаємо, що за результатами підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби у 2020 році, Україна отримала рекордні 19,7 мільярдів гривень надходжень до Держбюджету лише за 5 місяців 2020 року.

Тож усунення можливості для тютюнової галузі зловживати правом на збільшення обсягів накопичення продукції перед підвищенням акцизного податку на наступний рік може позитивно вплинути на наповнення Державного бюджету України у 2021 році. 

Водночас, слід зауважити, що попри податкові зміни, Україна потребує негайних законодавчих змін для посилення заходів із запобігання курінню, зменшення вживання тютюнових виробів та їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення.