Відбулася експертна дискусія “Національна оцінка ризиків 2022 – виклики та можливості”

October 4, 2022

15 вересня 2022 року в рамках IІ Форуму правових реформ для громадянського суспільства: нові виклики та досягнення в умовах війни відбулася експертна дискусія “Національна оцінка ризиків 2022 – виклики та можливості”, котру організував Центр демократії та верховенства права.

До обговорення в якості спікерів долучились Марія Гелетій, заступниця керівника проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства в Україні”, ІСАР Єднання; Юрій Карпець, Начальник відділу Департаменту запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, Державна податкова служба України; Сергій Рибченко, представник Ради Європи в Україні, керівник проєкту “Протидія відмиванню грошей та фінансуванню тероризму”.

Під час дискусії обговорювали:

  1. Чому Україна має виконувати вимоги FATF щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму і як FATF відреагувала на російську військову агресію.
  2. Оцінку України та рекомендації Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).
  3. Значимість якісної Національної оцінки ризиків 2022 для України загалом та громадського сектору зокрема.
  4. Важливість залучення представників ОГС до роботи над Національною оцінкою ризиків.
  5. Ступінь ризиків у громадського сектору в контексті відмивання коштів та фінансування тероризму.
  6. Перспективи проведення секторальної оцінки ризиків самими ОГС.

Як результат дискусії, учасники відзначили:

  • Успіхи України у втіленні рекомендацій FATF та MONEYVAL, зокрема щодо залучення громадськості до діалогу.
  • Важливість застосування ризик-орієнтованого підходу при створенні Національної оцінки ризиків, і неприпустимість визначення однаково ризиковими всіх організацій певного сектору.
  • Український громадський сектор не можна однозначно визначити як високоризиковий. Необхідне проведення якісної секторальної оцінки із врахуванням особливостей роботи ОГС.

FATF – організація, яка:

  • Розробляє міжнародні стандарти боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму;
  • Контролює дотримання цих стандартів (в тому числі складає “сірий” та “чорний” список країн, які є “дзвіночками” для інвесторів;
  • Надає методологічну допомогу, розширює співпрацю з профільними міжнародними організаціями та розвиває регіональні структури (регіональна структура у Європі – комітет експертів MONEYVAL), який оцінює Україну на предмет виконання міжнародних стандартів.

Україна, яка кандидатка в члени ЄС має забезпечити відповідність національного законодавства стандартам FATF.

Національна оцінка ризиків (в Україні проводиться кожні 3 роки) є також вимогою міжнародних стандартів і закріплена Законом України № 361-IX та Постановою КМУ/НБУ № 690.

Марія Гелетій: Діяльність сектору ОГС не є зрозумілою як для органів влади, так і для банків, бо наші банківські операції не є стандартними. І тут завдання для нашого сектору почати працювати з державними органами, з банками, для того, щоб пояснити нашу роль. Для того, щоб було більше розуміння, що цей сектор працює якісно і допомагає країні у війні, щоб ми стали зрозумілі і до нас не виникало питань.

Ми дуже вдячні, що нас долучили до Національної оцінки ризиків. Ми дуже хочемо, щоб цей процес нашого включення був максимально корисний для всіх сторін. Бо ми розуміємо, що чим якіснішою буде секторальна оцінка ризиків, тим більше ми всі виграємо від цього. Від цього виграє держава, від цього виграють громадські та благодійні організації, які сьогодні дуже допомагають державі в умовах гуманітарної кризи.

Юрій Карпець: Якщо порівнювати сферу громадських організацій з іншими секторами економіки, які в полі нашого зору, то моя особиста думка – на підставі наявної інформації можна констатувати, що сфера не є в “червоному” секторі, а перебуває десь нижче середнього, коли йдеться про використання схем ухилення від сплати податків.

Сергій Рибченко: Задоволений, що завдяки нашій активній залученості вдалося привідкрити двері до діалогу Держфінмоніторингу з неприбутковими організаціями. Це один з напрямів, який потребує вдосконалення за результатами незалежного огляду відповідності України вимогам Рекомендацій 8 (FATF) у виконанні нашого експерта.

Оцінка ризиків сектору має містити більше відомостей про якісні дані, які будуть підтверджувати висновки оцінки. Крім того треба залучати ширше коло зацікавлених осіб до оцінювання ризиків. Оцінка сектору неприбуткових організацій має чітко виокремити саме ті організації, які за своїм характером або особливостями можуть перебувати в зоні імовірного фінансування тероризму. Тобто не визначати весь сектор ризиковим. Саме для цього здійснюється національна оцінка ризиків, щоб виокремити саме ті критерії, які відрізнятимуть більш ризикові НПО від менш ризикових.

Експертна дискусія організована в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.