Нацрада оголосила попередження “Інтеру”, врахувавши думку Медійної Ради

November 9, 2017

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні оголосила попередження телеканалу “Інтер” через трансляцію програми “Стосується кожного” від 9 та 13 жовтня. У програмі, присвяченій історії 12-річної породіллі, були порушені законодавчі та етичні норми захисту дітей. Одним із аргументів при ухваленні такого рішення став експертний висновок Незалежної медійної ради, яка на прохання Нацради раніше проаналізувала згадані випуски ток-шоу.

У своєму висновку експерти Медійної Ради наголосили, що відповідно до законодавства, телеканал «Інтер» був зобов’язаний утриматися від деталізації інформації про дівчину та забезпечити її приватність.

Натомість, на всю країну було показано обличчя малолітньої породіллі, її прізвище та ім’я, а також зазначено її місце проживання, що лише збільшило потенційну аудиторію глядачів, яка знала про випадок. Так само відбувся показ в ефірі облич та імен двох неповнолітніх родичів, які можуть бути батьками дитини – а, отже, підпадати під кримінальну відповідальність.

У той же час ведучий, який мав би бути особливо обережним при висвітленні таких питань, фактично влаштовує допит дитині, аби довідатися якомога більше шокових фактів з її особистого життя

Такі дії, за висновком Незалежної медійної ради, є порушенням Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних осіб, ведучий програми також порушив професійні вимоги щодо роботи з дітьми. У підсумку, Нацрада підтримала таку позицію Незалежної медійної ради та врахувала її у своєму рішенні.