Завершилася серія навчальних візитів для новостворених ГО у сфері інклюзії та ВПО

December 16, 2021

У рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” Центр демократії та верховенства права спільно з ІСАР “Єднання” провів серію із чотирьох навчальних візитів для новостворених організацій, які працюють у сфері інклюзії та захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Відібрані організації стали учасниками вебінарів щодо самооцінки організаційної спроможності, сфер організаційного розвитку, формування запиту на набуття певного інструменту або навички та подання гранту на навчальний візит на сайті ІСАР “Єднання”. Окрім цього, під час вебінару новостворені організації дізналися про можливості для організаційного розвитку, які надає Платформа Маркетплейс. На другому вебінарі стажери знайомилися з процедурою проведення закупівель в межах грантової підтримки. 

Натомість приймаючі організації дізналися про те, як допомогти стажерам сформувати запит, які існують інструменти співпраці і як формувати навчальний план. Для цього організатори провели воркшоп зі складання рамки стажування. 

Окрім цього, темами навчання для приймаючих організації стала емоційна складова стажування, механізми набуття нових практичних навичок для стажерів та вплив групової динаміки на процес навчального візиту. Опісля серії вебінарів та воркшопів, стажери відправилася у навчальні візити до приймаючих організацій.

Як результат навчального візиту до ГО “Громадська Альтернатива”, представники Фундації “Жіноча ініціатива” створили органіграму, розробили проєкт стратегії своєї організації, а також запланували ряд адвокаційних активностей: зокрема, створити просвітницькі відеоролики та провести тематичну виставку.

Під час стажування у БФ “Слов’янське серце” організація “Платформа Суспільної Взаємодії” обзавелася низкою внутрішніх політик та кодексів, а також набула практичних знань щодо організації бухгалтерського обліку, ведення проєктної діяльності, організації діяльності колективу та роботи з персоналом.

Представники ГО “Ми з України”, відвідавши ГО “Донбас СОС”, покращили якість своєї комунікації в соціальних мережах та розробили концепції проєктів. Під час стажування вони також працювали над комунікаційною стратегією для залучення бенефіціарів та анкетою визначення потреб цільової аудиторії, зробили SWOT-аналіз організації і познайомилися з новими методами написання проєктів. 

ГО “Ми рівні” працювали з ГО “Група активної реабілітації”. Завдяки співпраці стажери розробили різноманітні друковані матеріали, а також запланували тренінги для поліцейських, медичних працівників та викладачів.

На основі досвіду проведення серії навчальних візитів ЦЕДЕМ спільно з ІСАР Єднання підготували методичні рекомендації, доступні за посиланням тут. Рекомендації допоможуть потенційним організаціям-стажерам та приймаючим організаціям знайти відповіді на питання щодо оцінки організаційного розвитку, мети навчальних візитів, їхніх можливих результатів, формування запиту, заповнення грантової заявки, ведення фінансової частини гранту, та безпосереднього проведення навчальних візитів. Не менш важливою є частина про подальший організаційний розвиток та ресурси, необхідні для його забезпечення. Дотримуючись наведених рекомендацій, організації-стажери та приймаючі організації значно спростять підготовку та проведення навчального візиту і максимізують його користь.

Серія навчальних візитів для організацій, які працюють у сфері інклюзії та захисту ВПО стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України.