НБУ оскаржує справу Фонду щодо надання штатного розпису

December 24, 2019

06 листопада 2019 року Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позовні вимоги у справі № 826/17287/18, яку підтримував Фонд захисту права на інформацію.

Як ми уже зазначали раніше, це справа, в якій Фонд допомагав запитувачу оскаржувати відмову Національного банку України надати на запит копію штатного розпису з детальним зазначенням розмірів посадових окладів та всіх наявних надбавок до них щодо співробітників центрального офісу НБУ. На думку розпорядника, така інформація є службовою і не підлягає розголошенню.

Суд першої інстанції став на сторону позивача і визнав, що така інформація не може бути обмеженою у доступі та зобов’язав НБУ надати запитувачу штатний розпис. Втім, це судове рішення розпорядник не збирається виконувати – НБУ уже подав апеляційну скаргу у цій справі.

У своїй скарзі розпорядник наводить уже нові аргументи, чому заробітна плата працівників НБУ не повинна надаватись на запити: штатні розписи НБУ – не публічна інформація (розпорядник вважає, що не вся інформація, яка є у розпорядженні суб’єктів владних повноважень є публічною. Не є публічною інформація, створена у процесі господарської діяльності).

Більше того, НБУ стверджує, що «Закон України «Про доступ до публічної інформації» на господарську діяльність та трудові відносини, у тому числі ту, що міститься у штатному розписі, не поширюється».

Отож, будемо тепер уже у апеляційному суді пояснювати відповідачеві, що Національний банк України – не просто суб’єкт господарювання. НБУ є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління. Цей особливий статус цього банку передбачено спеціальним законом. Публічною для нього є вся інформація, що знаходиться у його розпорядженні. Надавати таку інформацію розпорядник повинен в порядку Закону «Про доступ до публічної інформації».

Рішення суду першої інстанції:  http://reyestr.court.gov.ua/Review/85491127

Ухвала про відкриття провадження у апеляційній інстанції http://reyestr.court.gov.ua/Review/86386969

Центр демократії та верховенства права (раніше – Інститут Медіа Права) підтримує Фонд захисту права на доступ до інформаціїа також діяльність Мережі захисників права на доступ до інформаціїКожен, чиє право на доступ до інформації порушене, має змогу безоплатно отримати допомогу фахівця для юридичного супроводу справи. Оплата праці фахівців здійснюється за кошти Фонду.

Детальніше про Фонд: https://cedem.org.ua/what-we-do/sudovyj-zahyst/