Порушення професійних стандартів журналістської етики в сюжетах програми «Гроші» телеканалу «1+1»

July 1, 2019

До Незалежної медійної ради 6 листопада 2018 року надійшло звернення народного депутата України Олега Барни стосовно недотримання стандартів журналістської етики, медійного законодавства та міжнародних стандартів висвітлення інформації в медіа журналістом Ігорем Колтуновим і телеканалом «1+1».

У сюжеті «Чи легко розвести депутатів на гроші?» від 6 вересня 2018 року в ефірі програми «Гроші» телеканалу «1+1» обговорювалися афери з телефонними номерами народних депутатів. Зокрема, журналісти писали депутатам СМС-повідомлення від імені народного депутата Ігоря Кононенка із проханням проголосувати за певний законопроект за 50 тис. доларів. У сюжеті показано листування з Олегом Барною, нібито останній для цього був готовий поміняти квитки з форуму в Польщі, з чого журналісти роблять висновок: «50 000 доларів — і ти керуєш депутатом».

У сюжеті «Олег Барна зрозумів, що його “розвели”» від 13 вересня 2018 року програми «Гроші» журналіст Ігор Колтунов розповідав, що після сюжету минулого тижня народний депутат Олег Барна намагався врятувати залишки репутації та просив право на відповідь, однак відмовився від цього права у форматі інтерв’ю. Окрім того, журналіст Ігор Колтунов стверджує, що Олег Барна голосував 22 рази в той час, коли мав перебувати в Польщі (тобто 6 вересня 2018 року); на доказ транслюється статистика голосувань із позначкою «присутній». Подальші сюжети програми «ТСН» продовжували розвивати тематику неправомірної та неетичної поведінки пана Олега Барни.

Отже, предметом розгляду справи для Незалежної медійної ради були частина 2 статті 6, пункт «в» частини 1 статті 59 та пункти «б» і «ґ» частини 1 статті 60 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

З огляду на типовість для українського медійного поля описаної проблеми, при вирішенні справи в першу чергу враховувався не інтерес Олега Барни, а суспільна значущість проблеми порушення стандартів журналістської етики. Аналізуючи зазначені вище сюжети, Незалежна медійна рада вбачає, що подана в них інформація не відповідає стандартам достовірності та збалансованості. Тож Незалежна медійна рада дійшла висновку, що в сюжетах програми «Гроші» телеканалу «1+1» стосовно Олега Барни було допущено порушення професійних стандартів журналістики, відображених у статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

З ефірами передач можна ознайомитися за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=Pnw7stQkdow

https://www.youtube.com/watch?v=iOJbQ-qkSM4

Із повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.

Незалежна медійна рада, створена наприкінці 2015 року за ініціативи Центру демократії та верховенства права (тоді – Інституту Медіа Права), Інституту Масової Інформації, Інтерньюз-Україна, ГО «Детектор Медіа» (тоді –  ГО «Телекритика») та Фундації «Суспільність» – це орган саморегулювання у сфері медіа, до складу якого входить 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом. Місія Медійної ради – утвердження високих професійних стандартів журналістики. Медійна Рада розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, а також порушень норм журналістської етики.