Санкції виправдані, а обійти їх буде складно – експерти Незалежної медійної ради коментують заборону NewsOne, ZIK і 112-Україна

February 9, 2021

З 2 лютого в Україні заблоковані три телеканали: NewsOne, ZIK та 112-Україна. Причина – затвердження указом Президента України Володимира Зеленського рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Ним президент ввів санкції проти нардепа від партії ОПЗЖ Тараса Козака, який є номінальним власником телеканалів, та восьми пов’язаних з ним компаній.

Телеканалів санкції стосуються напряму, адже передбачають скасування ліцензії на мовлення, заборону користуватись радіочастотним ресурсом України, припинення ретрансляції/розповсюдження телепрограм, а також заборону передачі прав на об’єкти права інтелектуальної власності. Члени та колишній голова Незалежної медійної ради прокоментували підстави та перспективи таких обмежень.

Так, рішення РНБО є далеко не першою санкцією проти трьох телеканалів Тараса Козака, нагадала Людмила Панкратова, член Незалежної медійної ради. Ці медіа не раз ставали об’єктами перевірок Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, яка проводила моніторинг каналів, виявляла там порушення і накладала на них санкції. 

Повне інтерв’ю Людмили Панкратової дивіться за посиланням

Лише 28 січня, за кілька днів до указу Президента, Нацрада оголосила попередження каналу “112-Україна” та оштрафувала його “за поширення … у ефірі висловлювань, що містять заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті”. Експертка погоджується: на каналах звучали російські пропагандистські наративи.

“Дуже дратували спікери які заперечували події на Майдані, заперечували жертви Небесної Сотні, подавали наративи про те, що Україна сама винна, що розпочалася війна, що немає ніякої війни проти Росії проти України, вона начебто є громадянською. Багатьом людям ці канали шкодили, руйнуючи критичне мислення. Так, [Пізніше] до нас дзвонила одна зі слухачок, яка говорила тезами зі згаданих телеканалів”, – відзначила Людмила Панкратова.

Також медіаекспертка вказала на низку рішень Незалежної медійної ради, яка також не раз виявляла у мовленні NewsOne, ZIK і 112-Україна серйозні порушення. Серед них – прихована політична агітація, недостовірна інформація у ефірі, а також численні і регулярні випадки мови ворожнечі: до прикладу, на адресу ветеранів АТО, грантових організацій та Джорджа Сороса, представників попередньої влади.

Людмила Панкратова підсумувала: з юридичного погляду позбавляти канали ліцензії має суд, після звернення Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Однак на практиці розгляд може бути затягнутим, і навіть попри наявність у Нацради цілого ряду аргументів немає впевненості, що суд скасує ліцензію. Тож дії РНБО були екстраординарними, однак мали легітимну мету: захистити безпеку громадян і права людини.

Рішення Радбезу дає ефект вже зараз, додає Роман Головенко, член Незалежної медійної ради. Адже з часом телеканали втрачають глядачів, які знаходять для себе інші канали, та рекламодавців. Причому обійти обмеження, перереєструвавши компанії на іншого формального власника, не вийде: “Не думаю, що зміна пана Козака зможе повпливати, адже санкції накладені і на нього, і на телеканали. Тоді довелося б купувати чи засновувати інші телеканали і починати все заново, переводити ведучих, до яких звикла аудиторія”.

Виступ Романа Головенка у повному обсязі дивіться за посиланням

Експерт вважає, що канали можуть змінити тактику і плавно перейти до інтернет-мовлення. “Світ рухається до того, що державі буде важче контролювати мовлення. Держава ж не зможе блокувати Youtube через один канал”, – підкреслив Роман Головенко.

Ексголова Незалежної медійної ради у Тарас Шевченко, який наразі є заступником міністра культури та інформаційної політики України, пояснив: не слід вважати, що санкції накладені на бізнес-структури Тараса Козака, а NewsOne, ZIK і 112-Україна постраждали випадково. “На самому початку указу Президента є відсилка до постанови Верховної Ради 2018 року, яка присвячена претензіям до них. Депутати тоді зафіксували причетність цих телеканалів до поширення ідеології тероризму”, – наголосив він.

Виступ Тараса Шевченка у повному обсязі дивіться за посиланням

Тарас Шевченко прогнозує, що власники телеканалів будуть подавати судові позови, аби скасувати санкції – і такі позови будуть відхилені. За його словами, судова практика у цій сфері вже була, і завершилася вона програшем у Верховному Суді для сторони, яка оскаржувала рішення.