ЦЕДЕМ провів новий тренінг з доступу до публічної інформації

September 30, 2024

24 вересня Центр демократії та верховенства права у партнерстві з Міністерством культури та стратегічних комунікацій України провів онлайн-тренінг “Відкриті дані під час війни: Між безпекою та прозорістю 2024”.

Його учасниками стали 817 держслужбовців – як центрального, так і місцевого рівня. Модерував захід менеджер проєктів ЦЕДЕМ Олексій Третьяков-Гродзевич.

Учасників заходу на його початку привітав Ігор Розкладай, заступник директорки, головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права. Він наголосив: відкриті дані є важливим інструментом для втілення відкритості та демократичних процесів у державі. 

Першу лекцію “Особливості публічної інформації у формі відкритих даних” читала лекторка Надія Бабинська-Вірна, експертка з відкритих даних. Вона детально розповіла учасникам про законодавство України, що регулює питання відкритих даних, їхні форми та повноваження розпорядників. Лекторка окремо зупинилася на тому, які саме дані розпорядники можуть вважати відкритими та як визначити їхній статус.

Перша частина заходу закінчилась сесією питань та відповідей, де учасники могли поставити питання Надії Бабінській-Вірній. Одним із найпопулярніших запитів стало тлумачення особливостей Постанови Кабінету Міністрів України № 835 (вона затверджує Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних).

У другій частині заходу учасники детальніше дізнались про технічні аспекти створення, обробки та публікації відкритих даних від Дениса Губашова, експерта з відкритих даних проєкту “Підтримка цифрової трансформації” (DTA).

Він розповідав учасникам про технічні аспекти опублікування інформації у форматі відкритих даних. Також Денис Губашов дав учасникам практичні поради щодо використання сервісів машинної обробки відкритих даних. Вивчені знання учасники одразу закріпили на практиці, разом зі спікером використавши сервіс “Портал відкритих даних”

Під час сесії питань та відповідей учасники ставили уточнювальні питання про формати публікацій, особливостей машиночитаних даних та просили поділися вдалими прикладами публікації відкритих даних у країнах-членах ЄС, аби перейняти їхній досвід.

По завершенні заходу модератори подякували лекторам та учасникам, наголосивши, що готовність учасників навчатися і самовдосконалюватися у такий непростий період – доказ їхньої відданості професійному шляху.