Польща: головне про реєстрацію ОГС, оподаткування та відкриття банківських рахунків

June 7, 2022

30 травня в ЦЕДЕМ у співпраці з Європейським центром некомерційного права  (ECNL) провели ознайомчий  воркшоп “Правові аспекти реєстрації та діяльності  ОГС у Польщі”.

Пшемислав Жак, розповів про правові та практичні аспекти пов’язані з реєстраційними процедурами, питаннями відкриття банківських рахунків та оподаткування ОГС в Польщі. Презентація Пшемислава з детальною інформацією за посиланням.

Експерт звернув увагу на найважливіші для громадян України та українських ОГС питання щодо відкриття та діяльності ОГС відповідно до польського законодавства.

Найоптимальнішою організаційно-правовою формою для створення організації в Польщі можна вважати Фонд. Адже, засновниками фонду можуть бути, втому числі, іноземці без посвідки на проживання, а також іноземні юридичні особи (наприклад, українська ОГС). До того ж, діяльність фонду, за умови прописування відповідних положень в статуті, можуть здійснювати діяльність зі збору та направлення допомоги в Україну. Натомість, громадяни України можуть засновувати асоціації, але тільки  якщо вони  є резидентами Польщі, а реєстрація і діяльність відокремленого підрозділу не дає всіх переваг в діяльності, які доступні для юридичної особи.

Важливо, що іноземна ОГС може відкрити банківський рахунок в Польщі, але для цього потрібно перекласти документи, зокрема реєстраційні, польською мовою з дотриманням вимог щодо такого перекладу. Умови ж відкриття і обслуговування залежать від правил конкретного банку. 

Відкриття рахунку в Польщі, як і послуги в сфері реєстрації простіше здійснювати якщо ви отримаєте номер PESEL (Універсальна електронна система реєстру населення). Станом на кінець квітня 2022 року українцям було видано понад 1000000 номерів PESEL. Загалом, як зазначив директор Західноукраїнського ресурсного центру Василь Полуйко, процедура відкриття рахунку може тривати до 1,5 місяця.

Умови оподаткування діяльності ОГС в Польщі залежать від характеру здійснюваної діяльності та термін протягом якого організація працює. Так, практично повністю звільненими від оплати податків є лише ОГС, які здійснюють суспільно корисну діяльність (відповідно до законодавства). Такий статус який можна отримати після 2 роки діяльності.

Більше деталей щодо онлайн ресурсів за допомогою яких подаються документи на реєстрацію ОГС в Польщі, переліку документів, які подаються для державної реєстрації та інших практичних знайдете в презентації.

Цей матеріал створений у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. ІСАР Єднання несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.