Менторство, активність і екосвідомість: відбулася онлайн-дискусія про відповідальність та тренди серед молоді

January 31, 2022

В рамках проєкту “100 ВЧИНКІВ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ГРОМАДЯН” Центр демократії та верховенства права розпочав серію онлайн-дискусій, до яких залучає експертів з різних сфер, аби вони поділились своєю експертною думкою, з’ясували які тренди не були враховані під час формування переліку відповідальних вчинків, а також поділились своїми відповідальними вчинками.

26 січня, разом зі спікерками молодіжних ініціатив, ми розглянули основні тренди серед молоді в Україні й доповнили список вчинків відповідальних громадян.

У обговоренні взяли участь представниці всеукраїнських та міжнародних молодіжних об’єднань і громадських організацій. 

Координаторка всеукраїнської громадської організації “СД ПлатформаКатерина Давидкова відмітила тенденцію до зниження віку, з якого студенти починають шукати роботу. Завдяки перевагам онлайн-формату навчання, вони вже з першого курсу мають можливість поєднувати роботу і навчання. Зрештою, постає інше питання: як залучити молодь до розвіртуалізації? Катерина зазначає, що наразі важливо шукати креативні, творчі, інформаційні кампанії, де молодь зможе виходити зі своєї зони комфорту, тобто, з онлайну. 

“Тренд – це менторство”, – зазначає Ольга Руда, засновниця та керівниця програми менторства “10:11” та амбасадорка UNLEASH. На думку Ольги, менторство частина глобального тренду на ментальне здоров’я серед молоді в Україні та поза її межами. Адже перед сучасною молоддю стоять безліч власних високих очікувань (та очікувань від її оточення), які треба втілювати щодня, аби бути успішними. 

Відчуття, що треба багато чого встигнути вже і зараз так чи інакше впливає на ментальне здоров’я. Тому сучасна українська молодь вважає пріоритетом власне ментальне здоров’я, шукаючи баланс між роботою, навчанням і відпочинком. Другим трендом, на думку Ольги, є відчуття підвищеної відповідальності серед молоді. “Сьогоднішнє покоління це покоління Ґрети Тунберг, яке досить рано усвідомлює свою відповідальність” зазначила Ольга. 

“Бути активним дійсно трендово”, вважає Надія Васьківська, студентка НаУКМА, випускниця Відкритого Університету Реформ. Активізм і волонтерство молодшає і глобалізується, ним все частіше захоплюються школярі, хоча раніше це було більш популярним серед студентства. 

Спікерки онлайн-дискусії поділилися власним баченням відповідальних вчинків серед молоді, а також особистим досвідом популяризації відповідальності. 

Ольга Руда зазначає: “Як мінімум, в кожної людини є простір для прояву власної відповідальності, утім необхідно наважитися зробити перший-найважчий крок. Навіть забезпечення власного професійного розвитку і освіти – це відповідальність за те, аби стати свідомим членом суспільства, маючи можливість впливати на загальний добробут своєї країни.”

Надія Васьківська вважає, що надважливою для молодіжних ініціатив є підтримка. Як фінансова й інформаційна (за можливості), так і моральна. Часом буває так, що найкращий відповідальний вчинок відсутність осуду за молодіжні ініціативи. Адже підтримувати поклики молоді до змін – це потужна мотивація для нової генерації громадян не лише починати, а й продовжувати працювати над власними ідеями. 

Катерина Давидкова наголошує, що молоді слід використовувати набутий закордонний досвід у процесах, що відбуваються в Україні. Катерина також поділилася власною історією: як навчання за кордоном допомогло їй створити Школу Юних Економістів у своєму виші.  “Мотивуйте і мотивуйтеся, адже мрії без дій не працюють! Не втрачайте часу, дійте! Будьте екологічно свідомими і долучайтеся до екоініціатив!”, – закликає спікерка. 

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews