Оренда комунального майна для ОГС: ЦЕДЕМ проводить опитування про вплив нових правил на громадський сектор

February 18, 2022

У 2020 році змінились правила оренди державного і комунального майна. Верховна Рада прийняла новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна», який кардинально змінив процедуру передачі майна в оренду. Перелік 10 основних змін можна знайти на сайті Фонду державного майна України.

Які з цих змін торкнулися організацій громадянського суспільства (ОГС) – дивіться у інфографіці.

Як бачимо, за старими правилами всі громадські організації по суті були у рівних умовах. Єдиний виняток – два типи організацій (зі сфери культури і мистецтв та ветеранів або осіб з інвалідністю) мали право отримати майно в оренду без проведення конкурсу. Для усіх ОГС діяли мінімальні орендні ставки.

За новими правилами, ОГС поділяються на тих, які йдуть на аукціон і тих, хто отримує майно без аукціону. 

З’являється розділення майна на перший і другий переліки (комерційне майно і некомерційне).

Ті ГО, які зазначені в частині 2 статті 15, мають право отримати майно без аукціону за мінімальними орендними ставками, однак щоб це зробити, варто зібрати чималенький перелік документів.

Тим, хто йде на аукціон, документів треба зібрати менше, але доведеться конкурувати з прибутковими організаціями. 

Такий механізм діє впродовж вже двох років, однак за цей час ніхто не проводи моніторинг того, як ці зміни вплинули на змогу ОГС орендувати комунальне майно. З огляду на це, ЦЕДЕМ підготував анкету-опитування для організацій громадянського суспільства, щоб отримати необхідний фідбек (заповнити її ви можете за посиланням). Тож будемо вдячні за відповіді і подальшу співпрацю.