Заява щодо необхідності забезпечення права волонтерів, які постраждали під час надання волонтерської допомоги в зонах бойових дій, на отримання одноразової грошової допомоги від держави

January 23, 2023

04 січня 2023 року  Міністерство у справах ветеранів України (далі – Мінвет) оприлюднило на своєму офіційному вебсайті проєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 604 https://mva.gov.ua/ua/npa/proyekt-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-19-serpnya-2015-r-604  (далі – проєкт постанови) для приведення Постанови №604 у відповідність із Законом України від 15.08.2022 № 2519-ІХ ,,Про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо підтримки волонтерської діяльності” (далі – Закон № 2519).

Попри заявлену мету розробки, пропонована редакція проєкту постанови порушує право постраждалих волонтерів та членів їх родин на отримання одноразової грошової допомоги від держави при отриманні інвалідності чи смерті волонтера в районах бойових дій.

В проєкті постанови пропонується вилучити з Постанови №604 положення, яке дозволяє звернутись з заявою для  отримання допомоги волонтерам, або членам їх сімей які постраждали під час надання волонтерської допомоги звичайним громадянам, тобто цивільним мешканцям в зонах бойових дій. 

Таким чином, отримати допомогу зможуть лише волонтери, які надають допомогу Збройним Силам України, іншим військовим формуванням та  правоохоронним органам. 

Такий підхід є неприпустимим, адже йдеться про порушення підходу визначеного в статті 6 Закону України “Про волонтерську діяльність”, яка визначає ключовими підставами для отримання одноразової грошової допомоги здійснення волонтерської діяльності в окремих районах, а саме, в районах:

  • проведення антитерористичної операції;
  • здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;
  • здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та/або іншої країни проти України;
  • бойових дій та збройних конфліктів.

Обмежити можливості для отримання фінансової допомоги для волонтерів, які надають допомогу громадянам у вищезазначених районах, означає порушити їхні законодавчо встановлені права.

Крім того, одним з напрямів волонтерської діяльності, який визначений частиною 3 статті 1 Закону України “Про волонтерську діяльність” є  “надання волонтерської допомоги громадянам, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, дії особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та/або іншої країни проти України, у результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам кримінальних правопорушень, біженцям, внутрішньо переміщеним особам”.

Отже, можливість здійснення відповідного напряму волонтерської діяльності з допомоги громадянам та положення статті 6 Закону України “Про волонтерську діяльність” зобов’язують до визначення порядку для  надання фінансової допомоги постраждалим волонтерам при здійсненні законодавчо визначеного напрямку діяльності з допомоги громадянам в законодавчо визначених районах за умови настання законодавчо визначених обставин, а саме у разі загибелі (смерті) або інвалідності такого волонтера.

Також необхідно зауважити про факт того, що станом на день оприлюднення цієї Заяви термін для приведення Постанови №604 у відповідність до Законом №2519 протерміновано більш ніж на 3 місяці. Адже йдеться про забезпечення можливостей для реалізації прав волонтерів, які приносили і приносять в жертву своє життя та здоров’я для допомоги Україні й українцям в зоні бойових дій. Наразі, без необхідних змін до Постанови №604, волонтери, які постраждали на Київщині, Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині та інших областях, де велись чи ведуться бойові дії, не можуть скористатись правом на отримання одноразової допомоги, оскільки чинна редакція Постанова №604 поширює свою дію лише  на територію Луганської та Донецької областей. 

Зважаючи на вищезазначене, звертаємось до Кабінету Міністрів України з проханням:

  • Не допустити ухвалення змін до Постанови №604 у поточній редакції, які передбачають обмеження щодо можливості отримання одноразової допомоги волонтерами чи членами їх сімей у разі загибелі (смерті) або інвалідності такого волонтера на територіях бойових дій під час надання допомоги громадянам.
  • Створити робочу групу із залученням представників організацій  громадянського суспільства, волонтерської спільноти для напрацювання змін до Постанови №604,  які будуть максимально враховувати інтереси волонтерів та їх сімей, та якнайшвидше затвердити зміни для забезпечення застосовності Постанови №604.
  • Залучити представників ОГС, які долучилися до цієї заяви, до робочої групи для напрацювання змін до Постанови №604 з урахуванням положень закону № 2519.

Щоб підписати Заяву від імені вашої організації, заповніть цю форму.

Підписанти:

  1. ГО “ІСАР Єднання
  2. ГО “Центр демократії та верховенства права”
  3. ГО “Український незалежний центр політичних досліджень”
  4. БО “Міжнародний благодійний фонд “Карітас України””
  5. ГО “ZMINA. Центр прав людини”
  6. ГО “Українська Волонтерська Служба”
  7. ГО “Єдність і Розвиток”
  8. ГО “Чарівні Руни”
  9. ГО “Розвиток разом”
  10. ГО “Агенція локальних ініціатив”
  11. ГО “Кремінська бізнес-асоціація”
  12. Кіровоградська обласна організація Всеукраїнської громадської організації “Асоціація сприяння самоорганізації населення”
  13. ГО “Моя Новопсковщина”
  14. ГО “Вдячна лапа”
  15. ГО “В єднанні – сила!”
  16. БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне”
  17. ГО “Нескорені”
  18. БО “Фонд “Творча ініціатива””
  19. ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”
  20. ГО ” Центр арттерапевтичної допомоги “Ресурс””
  21. ГО “Простір ідей”
  22. ГО “ЮрШтаб”
  23. ГО “Громадський центр “Нова генерація”
  24. ГО “Українська спілка активістів Майдану “Нескорені””
  25. ГО “Територія нових змін”
  26. БО “БФ “Гордість Нації ЮА””
  27. БО “БФ “НАРАДА”
  28. ГО “Точка росту: освіта і наука”
  29. ГО “Центр гендерної культури”
  30. ГО “Надійна Сила”
  31. БО “БФ Сильні та Вільні”
  32. БО “БФ Інститут Соціальних Капеланів”
  33. ГО “Сприяння розвитку села”