Уряд ухвалив план заходів з реалізації Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства

February 17, 2023

14 лютого  – визначна дата в житті громадського сектору України: Уряд ухвалив План заходів з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки. Найважливіше, що цей документ – живий, адже його писали представники сектору в постійному діалозі і за сприяння представників Секретаріату Кабінету Міністрів, відповідальних міністерств і відомств. У жовтні 2021 року почалося громадське обговорення проєкту цього документа, і навіть повномасштабне вторгнення не завадило нам працювати над Планом (в липні 2022 року відбувся наступний раунд громадських обговорень).

Трішки бекграунду про те, для чого План Заходів і що він змінить для громадянського суспільства. У вересні 2021 року Президент України схвалив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на період до 2026 року. До неї увійшли і положення Карти правових реформ для громадянського суспільства, напрацьованої в межах Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства у 2020 році зусиллями експертів консорціуму у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень та Центру демократії та верховенства права та представників інших ОГС). Нацстратегія є величезним вікном можливостей, завдяки їй організації громадянського суспільства вперше самостійно формують План Заходів – порядок денний свого поступу на наступні роки – конкретними кроками і завданнями, які разом втілюватимуть держава та громсектор. 

Наразі у Плані Заходів – 43 різноманітні завдання. Вони присвячені вдосконаленню середовища волонтерської діяльності, покращенню податкового та фінансового клімату роботи ОГС, розвитку місцевої демократії, сприянню роботі правозахисних організацій, розвитку законодавства в сфері гуманітарної допомоги, заохоченню соціального підприємництва, спрощенню реєстрації та регулювання діяльності ОГС та іншим критично важливим для сектора питанням. 

Тож План заходів запущений в життя, він офіційно уповноважує громадянське суспільство на подальшу розбудову (а нині – ще й відновлення) країни.

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.