Експерти спільно з МКІПом обговорили плани у сфері доступу до публічної інформації на 2022 рік

December 23, 2021

У 2022 році необхідно вдосконалити законодавство про доступ до публічної інформації, зокрема чітко імплементувати положення Конвенції Тромсе, не обмежуючи права на доступ до інформації. 

Як зазначили учасники, важливо запровадити діяльність нової контрольно-наглядової інституції, що буде слідкувати за дотриманням розпорядниками законодавства про доступ до публічної інформації, а також необхідно провести належну просвітницьку кампанію як серед посадових осіб державних органів, так і серед запитувачів. 

Про це йшлося під час експертного обговорення, яке відбулося 22 грудня 2021 року. Його організатором став Центр демократії та верховенства права спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України. 

Учасники відмітили необхідність продовжити існуючі ініціативи вдосконалення сфери доступу до публічної інформації та виразили готовність до взаємної експертної співпраці, що було підтримано Міністерством культури та інформаційної політики України. 

Директорка ЦЕДЕМ Олеся Холопік відзначила важливість функціонування такої площадки для обговорення успіхів минулих років та планів на наступний рік, адже у такому форматі громадський сектор може і допомагати і підтримувати діяльність державних органів у цій сфері.

Заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко наголосив, що міністерство завжди відкрите для пропозиції, спрямованих на покращення та розширення права на інформацію, тож на 2022 рік усі плани будуть формуватись із залучення пропозицій експертного середовища.