Поради для тих, хто переходить на українську

September 24, 2022

Українська мова – неповторна. З її грайливими зворотами, колоритними діалектами та співучим звучанням, у ній сховані багатовікові надбання нашого народу. Ми несемо її у серці протягом усього життя.

Усе більше й більше українців переходять на державну мову, адже їх мотивує бажання в такий спосіб висловити підтримку своїй країні та боротися проти ворожого тиску. Часом виходить складно, тому ми підготували декілька порад для тих, хто ще почувається невпевнено на своєму шляху до української.

Українізуйте смартфон та соціальні мережі. Потрібно лише декілька хвилин, щоби змінити мову в налаштуваннях, а далі ви зможете розповідати друзям у Facebook «Що у вас на думці» та «скаржитися» на повідомлення-фейки.

Споживайте український контент. Якщо ви дотримуєтеся принципів медіаграмотності, то вже виконали цей крок на 50 відсотків, читаючи новини на офіційних каналах. Додайте до цього ще особисті інтереси: підпишіться на україномовних блогерів, почніть читати книжки та дивитися фільми українською, оновіть музичний плейлист.

Поповнюйте словниковий запас. Ні, не обов’язково завчати по двадцять слів щодня. Проте якщо побачили незнайоме чи складне слово, не пошкодуйте часу, щоби відкрити словник і перевірити його значення. А ще звертайтеся до перекладача і правопису, шукаючи відповідники.

Навчайтеся в будь-якій зручній формі. Знайдіть навчальні курси онлайн, завантажте додаток на смартфон чи просто відкрийте підручник. Теоретичні знання допоможуть почуватися впевненіше.

Говоріть. Так багато, наскільки можете: вдома, з друзями, у громадських місцях. Головне – не думайте про помилки. Вас ніхто не буде засуджувати за неправильно побудоване речення чи забуте слово. Навіть більше, співрозмовник навряд помітить, а ви виправитесь наступного разу!

Знайдіть свою мотивацію та натхнення й обов’язково підтримуйте тих, хто поряд із вами починає свою подорож до української, бо в рідній мові — наша єдність і сила🇺🇦