Громадський Порядок денний встановлення справедливості підтримали партії “Голос” і “Слуга Народу”

June 21, 2019

Коаліція громадських організацій, до якої входить Центр демократії та верховенства права, зустрілася з партіями «Слуга народу» та «Голос» аби обговорити Порядок денний встановлення справедливості – вимоги, які громадянське суспільство висуває до майбутнього Парламенту.

Зустріч з керівництвом обох партій відбулася 21 червня. Дві політичні сили, які, за попередніми соціологічними даними, вже скоро можуть пройти до Верховної Ради, підтримали Порядок денний.

Нагадаємо, що напередодні, 18 червня, 18 громадських організацій запустили ініціативу «Порядок денний встановлення справедливості»: список реформ, необхідних для поборення корупції та побудови дієвого правосуддя. Учасники закликають усі політичні партії, які беруть участь у виборах, підтримати ці кроки.

Вимоги активістів передовсім стосуються антикорупційної сфери, правоохоронних органів та судочинства. Так, організації-учасниці закликають відновити покарання за незаконне збагачення для посадовців, провести належну реформу судової системи, аби очистити її від недоброчесних суддів.

Серед вимог є і «перезавантаження» Спеціальної антикорупційної прокуратури та Нацагентства з питань запобігання корупції, реформа СБУ (спецслужба має позбавитись непрофільних функцій) та створення Служби фінансових розслідувань. Активісти вимагають також реформувати Генеральну прокуратуру, поліцію та Державне бюро розслідувань. А крім того – зберегти систему міжнародних закупівель ліків.

Повний перелік вимог Порядку денного встановлення справедливості читайте за посиланням

Голова “Слуги народу” Дмитро Разумков заявив, що порядок денний в партії підтримують. Винятки стосуються лише вимог щодо ДБР (є потреба додаткового вивчення) та міжнародної закупівлі ліків (вона потребує додаткового обговорення). У випадку ж САП та НАБУ партія вказує на позицію президента – він дав три місяці, аби ці органи показали ефективність.

Заступник голови “Голосу” Ярослав Юрчишин підкреслив, що все, чого вимагає громадськість, є в офіційній програмі партії. Але він зауважив, що критично важливим є визначення пріоритетів.

Раніше виконати вимоги порядку денного зобов’язалась також партія “Самопоміч”.

Громадські організації закликають й решту учасників парламентських перегонів підтримати Порядок денний встановлення справедливості.

Активісти вимагатимуть втілення їхніх вимог у життя після проходження партій до Верховної Ради.