72% підприємців зазнають збитків через неефективну систему виконання судових рішень

October 23, 2020

Малий і середній бізнес стикається із систематичним невиконанням державою рішень судів, внаслідок чого підприємці зазнають значних збитків. Такий висновок зробили автори Дослідження правових потреб малого та середнього бізнесу, презентованого 22 жовтня у Києві.

Дослідження проводив Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у партнерстві з Гаазьким інститутом інновацій у праві (HiiL) за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice».

Як зазначив Іван П’ятак, юрист Центру демократії та верховенства права, найсерйознішими правовими проблемами малий та середній бізнес називає питання, пов’язані з рейдерством та шахрайством, спори з податковою службою та проблеми з нерухомістю.

Окремою проблемою є виконання судових рішень. 61% респондентів відзначили, що рішення за результатами розгляду їхньої правової проблеми не було реалізоване або реалізоване незначною мірою.

«Малий та середній бізнес не має ефективного, швидкого та якісного доступу до правосуддя за розумну ціну. Інститутам правосуддя не довіряють, тож бізнес часто прагне вирішувати спори іншими методами. Професійна спільнота підготувала законопроєкт Про виконавче провадження, який системно вирішує проблему невиконання судових рішень. Тільки повноцінна реформа системи виконання судових рішень поверне довіру бізнесу до правосуддя» – зазначив Довідас Віткаускас, керівник Проєкту ЄС «Право-Justice».

Зокрема, респонденти зазначають, що держава систематично не вирішує судові рішення у податкових суперечках за позовами малого і середнього бізнесу.

Більше того, 72% респондентів вказали, що збитки за результатами прийнятого рішення не вдалося відшкодувати повністю або дуже малою мірою.

Таке дослідження є важливим, оскільки представляє дані, які ідентифікують проблеми та дозволяють приймати рішення. Саме правильне формулювання проблем і потреб бізнесу – базис для  формування державної політики, яка їх вирішить, відзначила Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права.

Також Мартін Граматіков, керівник напряму вимірювання правосуддя, Гаазький інститут інновацій у сфері права, презентував інтерактивний звіт на основі даних, здобутих під час опитування підприємців. У звіті можна згрупувати різні дані та досліджувати проблеми у різних аспектах. «Сподіваюся, що ці дані сформують основу для інновацій. Адже це сфера, у якій Україна має сильні позиції», – додав експерт.

Повну версію соціологічного дослідження дивіться за посиланням

Переглянути англомовну версію соціологічного дослідження ви можете за посиланням

Для довідки

Дослідження «Правові потреби малого і середнього бізнесу» здійснювалося протягом лютого – серпня 2020 року. На першому етапі було проведено розгорнуті інтерв’ю з 24 представниками малого та середнього бізнесу (МСБ), у яких виникали правові проблеми, з усіх регіонів України та з різних сфер діяльності. Їхні розповіді про проблеми та процес вирішення проблем допоміг скласти уніфіковану анкету-опитувальник для проведення другого етапу – кількісного дослідження, під час якого було опитано 815 представників МСБ. Соціологічну частину дослідження провела агенція «Info Sapiens».