Про цифровий фандрейзинг для учасників та учасниць Платформи за правові реформи для ОГС

June 22, 2022

Фандрейзинг є одним із наріжних каменів функціонування будь-якої організації. Під час повномасштабної війни потреби пошуку та залучення нових коштів за допомогою різних інструментів зростають ще більше. 

Для того, щоб допомогти учасникам та учасницям Платформи за правові реформи для ОГС забезпечити сталість свого існування й розвитку та посприяти створенню нових ініціатив у громадському секторі, 21 червня ЦЕДЕМ провів онлайн-тренінг “Цифровий фандрейзинг: інструменти, механіка, обмеження”.

Тренерами виступили фахівці з фандрейзингу та краудфандингу Григорій Кравцов та Денис Бортніков. Експерти відповіли на багато важливих питань, що виникають в ОГС щодо різних способів фандрейзингу.

На думку експертів, інструменти цифрового фандрейзингу загалом можуть бути абсолютно різноманітними. Зокрема, до них можна віднести:

  • криптовалюти
  • PayPal
  • банківські та платіжні картки
  • платіжні термінали
  • соціальні мережі

Відносно новим інструментом залучення коштів можуть стати також NFT – документи, що підтверджують право на власність цифровим зображенням. Продаж NFT цілком можна пробувати використовувати як альтернативне джерело фандрейзингу, хоч це і пов’язано з деякими складнощами через не надто значне поширення продажів NFT. Також такі документи можна дарувати благодійникам за їхні донейти.

На думку Григорія Кравцова, криптовалюти є цілком валідним способом для залучення коштів ОГС. Для того, щоб приймати пожертви у криптовалюті ОГС варто відкрити гаманець на криптовалютній біржі, з якої криптовалюту можна буде перевести гривню й отримати її через WesternUnion. Важливо, що фахівець радить одразу переводити у гривні такі пожертви за наявним курсом і не ризикувати чужими пожертвами.

Крім того, на тренінгу Денис Бортніков допоміг краще зрозуміти, як функціонує краудфандинг як специфічний тип фандрейзингу.

Як вважає експерт, краудфандинг може бути доволі ефективним методом збору коштів, адже він:

  • допомагає “протестити” вашу ідею;
  • дозволяє отримати вашому проєкту не лише фінанси, а й соціальний капітал: прихильників, з якими варто залишатись у контакті;
  • допомагає привернути увагу до проєкту;
  • передбачає можливості спільних ініціатив із бізнесом.

На думку Дениса, одними з найбільш ефективних інструментів краудфандингу є українські платформи “Спільнокошт” і “Моє місто”, а серед іноземних – “Indiegogo” та “Patreon”. Також доволі добрим інструментом є банка в Monobank.

Важливо пам’ятати, що краудфандинг є дуже ресурсоємним процесом, тож на нього завжди потрібно докладати багато часу й зусиль. Якщо ж ви вдало розробили власну пропозицію та чітко й зрозуміло сформулювали рішення, яке ви пропонуєте, фахівець радить не боятись “просити” гроші. Адже під час краудфандингу ви не “просите”, а реалізовуєте проєкт і виграють від цього завжди дві сторони: організація та бенефіціар

Впевнені, що тренінг став корисним для кількох десятків представників ОГС, що входять до Платформи за правові реформи для ОГС, які його відвідали. ЦЕДЕМ буде продовжувати серію навчання для ОГС, щоб організації постійно могли збільшувати свою самозарадність та продовжували розвиватись і посилюватись. До нових зустрічей!

Освітній захід відбувся в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.