Протокол Берклі: як відкриті джерела допомагають притягнути Росію до відповідальності

March 23, 2022

Військове вторгнення Росії супроводжують численні воєнні злочини. ЦЕДЕМ уже розповідав як долучитися до збору доказів злочинів Росії (https://bit.ly/3MlvKw5) та сприяти збору інформації про знищення агресором культурної спадщини України (https://bit.ly/3D6hRh4).

Проте зовсім не обов’язково бути очевидцем злочинів, щоб задокументувати їх та притягнути агресора до відповідальності. Допоможуть і цифрові дані, які є у відкритому доступі: контент у соціальних мережах (https://bit.ly/36GADPW), супутникові знімки (https://bit.ly/3N92w3M), інші опубліковані в Інтернеті фотографії та відео, карти, схеми тощо (https://bit.ly/3ucHtVa).

Аби користуватися відкритими джерелами в офіційних розслідуваннях, необхідно застосовувати єдині підходи та методи, які гарантують достовірність висновків, дозволяють достовірно встановити факти. Універсальні принципи із використання відкритих джерел для доказування міжнародних воєнних злочинів, порушень прав людини та гуманітарного права встановлює Протокол Берклі (https://bit.ly/3N5v7XE).

Протокол Берклі – рекомендаційний документ, який у 2020 році представили Центр прав людини Університету Берклі в Каліфорнії та Офіс Верховного комісара ООН з прав людини. Він окреслює мінімальні стандарти для пошуку, збирання, зберігання, перевірки та аналізу відкритих джерел, і може слугувати практичним посібником для адвокатів, журналістів та дослідників. Закріплені стандарти є основою будь-якого OSINT-проєкту, тобто розвідки на основі відкритих джерел.

Протокол Берклі передбачає:

1) Методи та процедури для збирання, аналізу та зберігання відкритих даних з дотриманням:

– професійних принципів (підзвітність, об’єктивність та компетентність, відповідність нормам права та заходам безпеки);

– методологічних принципів (точність, збереження та захист даних);

– етичних міркувань (захист гідності усіх осіб, залучених до розслідування, забезпечення скромності, інклюзивності, незалежності, прозорості); 

2) Потребу визначення правової рамки розслідування та рекомендації для цього;

3) Безпекові застереження:

– для розслідувачів, свідків, постраждалих, громадян, активістів та журналістів, які ризикують для документування злочинів та порушень;

– для інформаційної інфраструктури, апаратного та програмного забезпечення.

Чому він важливий?

1) Прокурори, слідчі, правозахисники чи журналісти можуть отримати доступ до великої кількості даних, зібраних з різних, незалежних одне від одного джерел;

2) Доступ до даних не обмежений певною територією, а тому журналісти з The Washington Post отримують такі ж дані, як і журналісти з Суспільне: Волинь;

3) Застосування Протоколу Берклі допоможе врахувати дані сотень і тисяч людей, які незалежно одне від одного фіксують вчинені Росією воєнні злочини за допомогою найпростіших засобів – камер, телефонів та Інтернету.

На практиці Протоколом Берклі уже зараз керуються Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами під час збору доказів про злочини російської армії (https://warcrimes.gov.ua/), а також відома організація Bellingcat, котра веде спеціальний портал воєнних злочинів Росії в Україні https://bit.ly/3tvHMvb.

#independentmedia #CEDEM4Ukraine