ЦЕДЕМ презентував путівник з волонтерства в Україні. Головне про законодавство, менеджмент та найкращі практики

December 13, 2023

Національна соціальна сервісна служба України, у співпраці із Центром демократії та верховенства права та Українською волонтерською службою підготували Путівник з волонтерства в Україні: законодавство, менеджмент та найкращі практики. 

Цей путівник створений задля підвищення рівня соціально-правової обізнаності волонтерів та організацій, які залучають їх до своєї діяльності, у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

За різними даними, в Україні до волонтерства дотичні від 60 % до 80 % населення, при цьому 20–30% волонтерять системно. За результатами World Giving Index 2023, Україна стала єдиною європейською країною, яка увійшла до десятки світових лідерів за рівнем благодійності. 

Розробники путівника вивчали теоретичну літературу, аналізували міжнародний та особистий досвід волонтерства, вклали свої експертні знання із юридичного супроводу волонтерської діяльності, та провадження волонтерського менеджменту. Путівник містить 4 блоки, які включають усю необхідну інформацію для волонтера та організацій, що їх залучають.

Блок 1 присвячено теоретичним засадам волонтерської діяльності. У цьому блоці можна дізнатися, хто може бути волонтером, які права та обов’язки має кожен волонтер та як законодавчо врегульована волонтерська діяльність.

Блок 2 містить детальний опис форм організації волонтерства. Розкрито особливості індивідуального волонтерства та волонтерства у співпраці з неприбутковими організаціями. Також у цьому блоці описано алгоритм реєстрації у Реєстрі волонтерів, порядок отримання благодійних внесків на особисті картки та пояснено специфіку залучення волонтерів-іноземців.

Блок 3 – практичний, присвячений волонтерському менеджменту. У цьому блоці можна знайти порядок створення якісних волонтерських програм та ефективної системи залучення й відбору волонтерів. У блоці пояснено, чому є важливими адаптація, підтримка волонтерів і визнання їхніх внесків.

Блок 4 сфокусовано на найкращих практиках здійснення волонтерської діяльності в Україні та за кордоном.

Окрім цього, автори зробили путівник максимально корисним. У формі додатків путівник містить: 1) типові договори про провадження волонтерської діяльності з органами державної влади та місцевого самоврядування / з організаціями громадянського суспільства; 2) збірку методик для психологічного супроводу діяльності волонтерів.

Презентація посібника відбулася 5 грудня 2023 року, у рамках 12 Форуму розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу». Презентація доступна за посиланням.

Завантажити Путівник з волонтерства в Україні: законодавство, менеджмент та найкращі практики можна за посиланням.

Цей матеріал підготовлений ЦЕДЕМ в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Пресцентр ЦЕДЕМ, pr@cedem.org.ua