Верховна Рада у першому читанні прирівняла електронні сигарети до традиційних

September 29, 2020

Верховна Рада України 29 вересня 2020 року прийняла у першому читанні законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах” №3628. За це рішення проголосували 272 народні депутати.

Проєкт передбачає зміни в Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП), законах України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробівˮ, “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населенняˮ. 

Зокрема, автори пропонують додати до зазначених законів терміни “електронна сигарета” та “рідини, що використовуються в електронних сигаретах”, а у КУпАП посилити адміністративну відповідальність за їх незаконний продаж та заборонити реалізацію цих виробів особам, які не досягли 18 років.

Таким чином, законодавство регулюватиме електронні сигарети та рідини до них нарівні із традиційними тютюновими виробами. 

Зауважимо, що такі зміни до законодавства потрібні були ще “вчора”, адже наразі заборона продажу неповнолітнім електронних сигарет та рідин до них відсутня.

У законопроекті також запропоновано збільшити штрафні санкції за такі правопорушення:

  • торгівля (продаж особам до 18 років) – з 100-400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до 400-800 н.м.д.г.;
  • торгівля з рук – з 200-600 до 400-800 н.м.д.г.
  • повторно упродовж року – з 600-1000 до 800-4000 н.м.д.г.

В цілому проєкт, ініціатором якого є Міністерство соціальної політики України, має позитивні риси з точки зору запровадження заборони обігу електронних сигарет та рідин для них серед неповнолітніх осіб.

Водночас, зазначаємо, що відтермінування набрання чинності законом до 2021 року, а також відсутність у ньому обмежень щодо реклами та спонсорства електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, повна відсутність регулювання  обігу ТВЕН (пристроїв для куріння тютюнових виробів), зокрема їх реклами, спонсорства, продажу неповнолітнім, заборони куріння у громадських місцях тощо є значними недоліками документа.

Центр демократії та верховенства права й надалі продовжуватиме роботу, щоб забезпечити високий рівень захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від вживання тютюнових виробів. Відповідно, експерти ЦЕДЕМ підготують для народних депутатів України свої зауваження та пропозиції для доопрацювання тексту до другого читання.