Рада ухвалила постанову щодо боротьби з раком, врахувавши пропозиції ЦЕДЕМ

September 3, 2020

Верховна Рада України 2 вересня 2020 року прийняла в цілому проєкт Постанови “Про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення” №3600. “За” це рішення проголосували 316 народних депутатів.

Зазначаємо, що в Постанові парламенту враховані пропозиції Центру демократії та верховенства права й Центру Громадянського Представництва “Життя”, а саме щодо забезпечення Кабінетом Міністрів України виконання статей 427-428 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, які передбачають співробітництво у сфері попередження та контролю над неінфекційними захворюваннями, а також імплементацію Рамкової Конвенції̈ з контролю над тютюном, Директиви 2014/40/ЄС «Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів та скасування Директиви 2001/37/ЄC».

Ухвалення цієї Постанови вчергове підкреслює необхідність посилення законодавства із захисту населення від шкідливого впливу тютюнових виробів шляхом підвищення акцизів на тютюнові вироби, обмеження реклами, спонсорства і стимулювання тютюну та заборони куріння у громадських місцях та інших заходів у сфері запобігання поширення тютюнової епідемії, залежності від вживання тютюнових виробів тощо.

Нагадаємо, що забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від вживання тютюнових виробів та повна імплементація положень Директиви 2014/40/ЄС для зменшення привабливості й доступності тютюнових виробів передбачена у Проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну №2813 від 28.01.2020 р., розгляд якого очікується найближчим часом.