Парламент планує зменшити строки на оприлюднення проєктів нормативно-правових актів

June 4, 2020

3 червня 2020 року Верховна Рада України у першому читанні підтримала законопроект «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування» (реєстр. № 2228, народний депутат Дмитро Микиша). За таке рішення проголосувало 298 депутатів.

Цим законопроектом пропонували до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» внести такі зміни: в частині 3 статті 15 слова «за 20 робочих днів» замінити словами «за 10 календарних днів». На засіданні Ради н.д. С. Ткаченком було запропоновано до другого читання змінити цей строк на 10 робочих днів замість календарних.

Як сказано у пояснювальній записці до законопроекту, запропонований законопроектом строк у 10 календарних днів є достатнім для добросовісного опрацювання звичайного обсягу інших проектів рішень органів місцевого самоврядування, проектів нормативно-правових актів. Принаймні депутати місцевих рад, члени виконавчих комітетів рад, посадові особи місцевого самоврядування потребують меншого часу для такої роботи. Чинний на сьогодні 20-денний строк «уповільнює прийняття рішень органами місцевого самоврядування індивідуального характеру».

Варто також відзначити, що цей законопроект не був підтриманий Головним науково-експертним управлінням, адже «виникає ризик значного ускладнення участі громадськості у вирішенні деяких суспільно важливих питань». Проти таких змін виступали також деякі народні депутати.

Наразі законопроект готують до другого читання.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=2228&skl=10.