Рада Європи обрала спеціалістів з доступу до публічної інформації

March 31, 2022

Сьогодні, 31 березня на засіданні Консультації Сторін – спеціального органу Ради Європи з доступу до публічної інформації пройшли вибори до Групи спеціалістів, на яких відібрали 10 осіб, зокрема і кандидатку з України. 

Ми з радістю повідомляємо, що одним із переможців на виборах до Групи спеціалістів з доступу до публічної інформації стала Тетяна Олексіюк, співзасновниця ЦЕДЕМу,  адвокатка, консультантка Ради Європи, експертка з доступу до інформації та права на свободу вираження поглядів.  

Ми щиро вітаємо Тетяну з перемогою та бажаємо їй плідних успіхів у вдосконаленні сфери доступу до публічної інформації не лише в Україні, але й на міжнародному рівні. 

Нагадаємо, що відповідно до Конвенції, група спеціалістів з доступу до офіційних документів – це технічний орган, до складу якого входять доброчесні, незалежні та неупереджені експерти у сфері доступу до офіційних документів. 

Основне завдання групи спеціалістів – оцінювати реалізацію положень Конвенції Тромсе, а також звітувати про законодавчі та інші заходи, які здійснюють держави-підписанти Конвенції для її імплементації.  

Водночас, доводимо до відома, що наприкінці січня цього року Албанія стала 20-м підписантом Конвенції Тромсе, приєднавшись до спільноти європейських країн-підписантів. Тож очікуємо на подальшу ратифікацію Конвенції в Албанії та її включення до робочих органів Ради Європи з доступу до публічної інформації.