Останні важливі кроки у врегулюванні штучного інтелекту

June 28, 2023

14 червня в Європейському парламенті схвалили проєкт тексту майбутнього закону щодо штучного інтелекту (ШІ). 

Після ухвалення тексту законодавці розпочнуть переговори з 27 країнами членами ЄС. Результатом цих переговорів має стати затвердження остаточного варіанту закону. Переглянути запис прес-конференції щодо голосування Закону про штучний інтелект ви можете тут

Проте сам закон набуде чинності не раніше 2026 року. Тому Європейський Союз буде змушений наполягати на тому, щоб з технологічними компаніями укладали добровільні тимчасові пакти. 

Як ми вже зазначали раніше, закон про штучний інтелект регулюватиме ШІ за рівнем ризику що більше потенційної шкоди він може нанести користувачам і не тільки, то більшу кількість зобов‘язань це створює для розробників. 

Роботу над створенням акту для врегулювання штучного інтелекту розпочали ще в 2021 році. Він має екстериторіальний характер, саме тому його положення можуть застосовуватись і до тих компаній-розробників ШІ, які перебувають поза межами Європейського Союзу. Метою цих правил є створення таких умов регулювання ШІ, щоб його розробка і використання повністю відповідали правам та цінностям ЄС. 

Також раніше представники країн G7 домовились до кінця року створити міжурядовий форум «Хіросімський процес ШІ» для висвітлення питань пов‘язаних зі технологіями штучного інтелекту. 30 травня вони провели першу робочу зустріч, де розглянули питання захисту інтелектуальної власності, дезінформації та того, як керувати ШІ. 

Лідери країн “Великої сімки” погодилися в рамках “Хіросімського процесу”  провести обговорення та ухвалення міжнародних технічних стандартів для надійності штучного інтелекту (ШІ). Про це повідомляє Bloomberg. Відповідні питання уряди мають обговорити на рівні кабінетів міністрів і показати результати до кінця року.