Ризики для волонтерства: ЦЕДЕМ провів обговорення законопроєкту №4521

April 28, 2021

Після Революції Гідності волонтерство стало популярною і поширеною справою в Україні. Небайдужі громадяни та організації беруться за вирішення суспільних проблем та допомагають людям у їхніх потребах. Однак належна робота волонтерської спільноти може наразитися на певні ризики через законопроєкт № 4521 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності”, зареєстрований у Верховній Раді України 18 грудня 2020 року. Одним з ключових положень цього законопроєкту є зміна процедури залучення іноземців до волонтерської діяльності в Україні.

Тож 26 квітня Центр демократії та верховенства права в рамках в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» провів обговорення цієї законодавчої пропозиції з представниками грмадського сектору. Зокрема, йшлося про загрози розвитку волонтерської діяльності в Україні та ризики обмеження прав громадян та іноземців до впровадження волонтерської діяльності, які може спричини ухвалення такого проєкту закону.

Відеозапис заходу дивіться за посиланням

Серед іншого, експерти відзначають такі проблеми законопроєкту

  • Ускладнення процедури залучення іноземних волонтерів.
  • Відсутність можливості оскарження відмови в залученні іноземного волонтера.
  • Подвійна перевірка іноземців та осіб без громадянства, які вже перебувають на території України і бажають долучитися до волонтерської діяльності.
  • Неефективний механізм підтвердження доброчесного волонтерства.
  • Законопроєкт не запобігає неконтрольованій трудовій міграції.

Ця подія стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).