ЦЕДЕМ провів навчальний семінар для ОГС про фінансові ризики

January 19, 2024

12 січня 2024 року у Києві пройшов навчальний семінар “Захисти себе: як ОГС убезпечити себе від ризиків бути втягнутими у відмивання коштів або фінансування тероризму”. Він відбувся за спільної ініціативи Центру демократії та верховенства права та Академії фінансового моніторингу в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується “ІСАР Єднання” у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. 

Семінар своїм виступом відкрила заступниця директорки, координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” Анни Ісічко. Вона наголосила на важливості підвищити рівень обізнаності громадського сектору в фінансовій сфері. Зокрема, вказала, що сьогодні особливо потрібно приділяти максимальну увагу своїй діяльності, пов’язаній з фінансовими операціями. “Репутація, яку вже сьогодні має громадський сектор, дозволяє нам реалізовувати велику кількість міжнародних та національних проєктів, і тому особливо важливо дбати про неї, а також запобігати тим ризикам, які можуть виникати в контексті законодавства з відмивання коштів”, – підкреслила Анна Ісічко. 

Перша панель семінару була присвячена міжнародним стандартам протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, цю тему презентувала начальниця відділу Управління міжнародного співробітництва Держфінмоніторингу Вікторія Самань. Вона зосередила увагу на 8-ій Рекомендації FATF (заходи щодо протидії незаконного використання неприбуткових організацій). Зокрема, обговорила з учасниками наслідки прийняття згаданої рекомендації для НПО. “Зміни, які відбулись в результаті прийняття 8-ої Рекомендації, що стосувалася НПО, під великим тиском неприбуткового сектору змінили підхід, від того, що потенційно всі НПО є вразливими, на підхід до того, що потрібно застосовувати ризик-орієнтований підхід”, – зазначила Вікторія Самань.

Окрему увагу під час семінару приділили фінансовим розслідуванням порушень, виявлених у роботі неприбуткових організацій. Начальник управління фінансових розслідувань у сфері грошового обігу Департаменту фінансових розслідувань Держфінмоніторингу Аліна Білик презентувала основні схеми використання ОГС для кримінальних правопорушень. Зокрема, йшлося про найпоширеніші кейси використання ОГС: для колабораційної діяльності, розкрадання гуманітарної допомоги та привласнення благодійних внесків. Аліна Білик також проінформувала про можливості співпраці НПО з правоохоронними органами, зазначивши, що “громадська організація може бути у ролі інформатора, направляючи детальну інформацію про потенційні порушення в Державну службу фінансового моніторингу України”

Також під час семінару голова Міжгалузевої науково-методичної ради Академії фінансового моніторингу Антон Чубенко розповів про процес розшуку та повернення активів набутих в результаті відмивання коштів та фінансування тероризму. Варто зазначити, що спікер навів практичні кейси повернення активів набутих в результаті відмивання коштів не лише на території України, а й за кордоном. “Яскравим прикладом накладання арештів поза межами держави, в рамках міжнародно-правової допомоги є накладення арешти на яхту Медведчука”, наголосив Антон Чубенко.

Юристка ЦЕДЕМ Марія Полоз презентувала учасникам семінару одну з найбільш актуальних тем – самооцінку ризиків для ОГС. Вона пояснила основні ризики, які сьогодні переслідують ОГС на тлі російської агресії проти України та сусідування з державою-терористом.

Як зазначила Марія Полоз, “ОГС можуть бути використані недоброчесними особами в корисливих цілях, зокрема для фінансування колобораційної, пропагандистської та шпигунської діяльності”. Аби запобігти цьому, учасникам семінару представили практичні рекомендації з перевірки свої партнерів, контрагентів та донорів. Вони включені до Посібника “Як ОГС перевірити потенційного партнера і уникнути ризиків блокування їхньої діяльності”.

Також лекторка рекомендувала організаціям запровадити внутрішні політики фізичної та цифрової безпеки і скористатись напрацюваннями команди ЦЕДЕМ у цій сфері.

Найближчим часом ми опублікуємо відеозапис семінару на сторінках наших соціальних мереж.

Цей матеріал підготовлений ЦЕДЕМ в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).