Як ОГС можуть використати штучний інтелект для відновлення України

January 3, 2024

Як використовувати технології штучного інтелекту (ШІ) для того, щоб боротись із пропагандою, для відновлення України та для різних видів розмінування? Про це 5 грудня 2023 року говорили спікери смарт-току «Штучний інтелект у відновленні України: інструменти для ОГС», організованого ЦЕДЕМ в межах ХІІ щорічного Форуму розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу».

На думку Антона Тарасюка, співзасновника «Mantis Analytics», для ефективної боротьби з дезінформацією використання ШІ є неуникним: «Альтернативи використання штучного інтелекту для захисту наразі немає. Тому що тільки штучний інтелект може впоратись зі штучним інтелектом». Як відзначив Антон Тарасюк, лише у співпраці технологічних компаній з організаціями громадянського суспільства можна ефективно боротись із ворожою пропагандою. Адже якщо технологічні компанії відповідають за впровадження інструментів протидії пропаганді, саме громадянське суспільства має допомогти окреслити, що варто визначати як «шкідливу» інформацію.

Олесь Петрів, CEO та співзасновник Reface, відзначив, що використання ШІ для створення фейків уже є реальністю, та розповів про скору загрозу появи автономних лінгвістичних «агентів» – лінгвістичних моделей, які зможуть поширювати персонально таргетовану дезінформацію на мільйони людей. Протистояти цьому зможе лише ефективна розробка активного захисту інформаційного простору за допомогою інших лінгвістичних моделей, які будуть «фільтрувати» такі дуже ефективні інформаційні впливи. Розробка таких моделей зараз є глобальним викликом для всього світу. 

Роман Пучко, CEO ГО «ReThink», та Катерина Лопатюк, дослідниця-урбаністка, аналітикиня даних із застосуванням ШІ ГО «ReThink», розповіли про аналіз фотознімків з квадрокоптерів за допомогою ШІ. Використовуючи цю технологію та спеціально розроблену методологію, ГО «ReThink» змогли провести дослідження, щоб встановити, які з будівель на знімках Бучі є зруйнованими, з яких матеріалів вони були створені та іншу інформацію, необхідну для процесів відновлення. 

Ольга Петрів, членкиня комітету з питань розвитку ШІ в Україні Міністерства цифрової трансформації, юристка ЦЕДЕМ, розповіла про дії української держави у сфері штучного інтелекту. Зокрема, деякі державні органи України вже зараз використовують системи штучного інтелекту: наприклад, для документування воєнних злочинів. Як зазначила Ольга, Україна вже на шляху до впровадження Дорожньої карти регулювання штучного інтелекту в Україні, яку раніше представило Мінцифри. Також наша держава долучається до освітніх заходів, присвячених ШІ, та до розробки фундаментальних міжнародних документів, які будуть регулювати системи штучного інтелекту.

Борис Дрожак, головний інженер «DataRobot», співвинахідник системи дистанційного розмінування «Змій», автор патентів у сфері ШІ, розповів про можливості використання ШІ для розмінування. Як відзначив Борис Дрожак, цю технологію можна використовувати для аналізу зображень та іншої інформації, щоб визначати розташування мін, для створення дронів, які «шукають» / підривають міни. Борис Дрожак закликав людей, які розбираються в технологіях, об’єднуватись та обмінюватись знаннями, і долучатись проєктам, які розробляють подібні системи. Людям, які не можуть виробляти технології, Борис Дрожак порадив допомагати цим проєктам своєю експертизою: юридичною, фінансовою тощо. «Якщо ви не допомагаєте, ми не просунемось швидше, ніж за кордоном [у РФ]. Тому що ми можемо програти тому, що хтось буде робити [це] там».

Сподіваємось, що співпраця держави, бізнесу та громадянського суспільства у сфері використання систем штучного інтелекту дозволить у майбутньому більш ефективно боротись із дезинформацією, відновлювати Україну та допомагати українській армії відбивати агресію. 

Із відеозаписом воркшопа можна ознайомитися нижче.

Цей смарт-ток проведено в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.