Сім вчинків відповідальної людини, які можна зробити, не виходячи з дому

December 9, 2021

Матеріал опубліковано у виданні dsnews.ua

Надія Шувар
заступник директора з програмного розвитку
юрист Центру демократії та верховенства права

Відповідальність може здатися чимось складним та, на перший погляд, нецікавим, хоча всі ми розуміємо, що саме відповідальне ставлення до себе та своїх вчинків зможуть зробити життя кращим, а нашу країну — міцнішою

Аби показати, що відповідальним бути легко, ми зібрали вчинки, які може зробити кожен, навіть не встаючи з дивану — і це актуально напередодні холодного (а подекуди й карантинного) сезону. 

1. Піклуватися про довкілля можна не виходячи з дому. Вимикайте гаджети та електроприлади з розетки, коли вони вже зарядилися чи не працюють. Відключення з розеток техніки та пристроїв, економія води — це не лише модний тренд на екологічність, а й заощадження на комуналці. Сортування сміття — це новий рівень екоквесту, спершу незвично, а пізніше ви вже не зможете по-іншому жити.

2. Гарні стосунки та повага до сусідів — це теж прояв відповідальності. Краще не влаштовувати гучний ремонт у пізні години та вихідні дні, не виставляти сміття за двері власної квартири перед тим, як віднести його в смітник. Дізнайтеся, чи існує спільнота мешканців вашого будинку чи ОСББ — і беріть участь в обговореннях (часто це відбувається у месенджерах, і виходити на двір не доведеться). 

3. Від відповідального сусіда перейдемо до відповідального громадянина. Прочитати Конституцію, базовий закон України має кожний громадянин. У найвищому юридичному документі окреслені права та обов’язки, які варто знати та користуватись ними.

4. Що робить місцева влада не у виборчий період знають не всі, та це легко виправити. Заходьте періодично на сайти місцевої влади та слідкуйте за її діяльністю. Ви матимете точну інформацію про баланс обіцянок і реальних справ, а на виборах зробите відповідальний і виважений вибір. 

5. Обирати відповідально – це чудово, а ще краще й самому долучатися до змін у країні. Почати можна з участі у громадському бюджеті – проголосувати онлайн за цікавий і корисний проєкт або ж більше – створити власний. Як це зробити – інформацію можна легко знайти на сайтах місцевої влади. 

6. Стати локомотивом змін в країні можна і ще одним шляхом — створити електронну петицію з питання, що вас турбує, і запропонувати своє рішення. Електронна петиція — це звернення громадян до органів державної влади та місцевих рад з вимогою розглянути важливе питання чи розв’язувати проблему. Громадяни можуть звертатися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний вебсайт органу. 

7. А ще варто не забувати про фінансову допомогу тим, хто цього потребує. Особливо напередодні новорічних та різдвяних свят – подаруйте диво малюку із дитячого притулку чи бабусі, дідусю, про яких нікому подбати. Навіть невеличкий внесок кожного з нас буде надзвичайно цінним.

Утім, щоб змінити країну на краще, варто спочатку навчитися змінюватися самому. Впровадити одну позитивну звичку в рік може стати рішенням, яке змінить на краще ваше особисте життя. Це може бути щоденна зарядка (правда тут таки прийдеться встати з дивану), почати вивчати іноземну мову, замість перегляду стрічки у соцмережах читати хоча б пару сторінок книжки в день чи погратися з дитиною… Бажаю вам змін на краще — і в житті особистому, і в житті країни, яка залежить від кожного з нас!