ЦЕДЕМ відстоює право на інформацію у ЄСПЛ

January 13, 2022

Минулого тижня до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) було подане заперечення проти позиції уряду України по справі “Аврамчук проти України”. Справа отримала повну підтримку Центру демократії та верховенства права. 

Ще у 2013 році журналістка Катерина Аврамчук направила запит до Апарату Верховної Ради України з проханням надати повну інформацію про вартість та площу службового житла, виділеного кожному окремому нардепу. У відповідь на запит Апарат ВР надав інформацію про кількість та площу службових квартир, наданих нардепам VI скликання, а також середню вартість одного квадратного метра житла на час їх надання. Разом з тим інформація про прізвища депутатів, які отримали ці квартири, надана не була. Суд першої інстанції відмовив Аврамчук у задоволенні її вимог, а апеляційний суд залишив рішення без змін, тому було подано позов до Європейського суду.

ЦЕДЕМ наполягає, що відмова надати доступ до інформації, необхідної для ефективної реалізації свободи вираження поглядів, є порушенням статті 10 Європейської Конвенції. Наразі розгляд справи дійшов до фінальної стадії та за правилами регламенту ЄСПЛ, суд отримує позиції сторін разом з вимогами щодо справедливої сатисфакції. 

Нагадаємо, що навесні 2020 року Європейський суд з прав людини виніс на нашу користь рішення у справі «Центр демократії та верховенства права проти України». Тоді ми оскаржували відмову Центральної виборчої комісії надати автобіографії кандидатів у народні депутати.