Справу про ненадання штатного розпису НБУ розгляне колегія суддів

June 20, 2019

Ще у жовтні 2018 року Окружний адміністративний суд м. Києва відкрив провадження у справі про відмову Національного Банку надати на запит копію штатного розпису з детальним зазначенням розмірів посадових окладів та всіх наявних надбавок до них щодо співробітників центрального офісу НБУ. Ця справа була підтримана Фондом захисту права на інформацію, який надає запитувачу юридичну підтримку.

Нагадаємо, у цій справі розпорядник доводив, що:

  • НБУ не є бюджетною установою, а отже не розпоряджається бюджетними коштами
  • вимоги частини п’ятої статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації» (про те, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами) не застосовуються, адже витрати на зарплати здійснювались за рахунок власних коштів
  • інформація про штатний розпис є службовою відповідно до постанови Правління НБУ від 14.08.2008 № 246, якою затверджений Перелік інформації з обмеженим доступом, що не належить до державної таємниці, у системі Національного банку України

Ці аргументи не відповідають чинному інформаційному законодавству. По-перше, НБУ є юридичною особою, має відокремлене майно, що є об’єктом права державної власності і закріплено за ним на праві господарського відання. Отже всі кошти НБУ, навіть отримані від своєї діяльності, є бюджетними коштами. А доступ до інформації про розпорядження цими коштами не може бути обмеженим. По-друге, такий вид інформації не може вважатись службовою інформацією, адже не відповідає жодному з критеріїв службової інформації, що вказані у статті 9 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Окружний адміністративний суд м. Києва призначив справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні). Юрист Фонду (представник позивача) вимагала проведення судового засідання з викликом сторін. Також, відповідач просив суд  розглянути справу в порядку загального позовного провадження.

Суд звернув увагу, що предметом розгляду у даній справі є дії (відмова надати інформацію на запит) Національного банку України. Відповідно до статті 33 Кодексу адміністративного судочинства адміністративні справи, предметом оскарження в яких є  рішення, дії чи бездіяльність такого суб’єкта повинні розглядатись за правилами загального позовного провадження.

Розгляд справи призначено на вересень 2019 року. Ми триматимемо вас в курсі її розгляду.

Ухвала суду: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80604548

Центр демократії та верховенства права (раніше – Інститут Медіа Права) підтримує Фонд захисту права на доступ до інформаціїа також діяльність Мережі захисників права на доступ до інформаціїКожен, чиє право на доступ до інформації порушене, має змогу безоплатно отримати допомогу фахівця для юридичного супроводу справи. Оплата праці фахівців здійснюється за кошти Фонду.

Детальніше про Фонд: https://cedem.org.ua/what-we-do/sudovyj-zahyst/