Інституційна спроможність для коаліцій: фінішував 6-місячний навчальний курс

August 2, 2021

Громадські активісти з 10 коаліцій успішно завершили шестимісячний Навчальний курс з розвитку інституційної спроможності коаліцій та спільнот ОГС, який тривав з березня до серпня 2021 року.

Цей проєкт провів Центр демократії та верховенства права в рамках Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України, призначений він для членів громадських організацій, які входять у вже сформовані коаліції.

Навчання для них складалося із 6 загальних тренінгів, також лектори надавали консультації, зважаючи на індивідуальні потреби учасників. За час курсу вони розглядали практичні кейси, працювали у групах, виконували практичні завдання.

“Коаліції дуже різні: працюють над екологічною, антикорупційною, молодіжною, культурною тематиками. Але їх об’єднує те, що під час пандемії вони почали не так ефективно діяти, кількість учасників у коаліціях зменшувалась. Також більшості не вистачає розуміння, куди рухатися далі (принаймні, вони вказували це в анкетах)”, відзначають організатори.

Розпочався курс із лекції “Спільнотобудування” від Івана Омеляна, тренера з розвитку спільнот і коаліцій. З неї учасники дізнались про механізми виникнення спільнот, їх формування та трансформацію. Лектор на прикладах розібрав механізми за якими різні спільноти можуть об’єднатися, та як коаліція різних суб’єктів стає спільнотою. Слухачі також провели аналіз взаємодії або ймовірності виникнення спільноти на базі їхньої коаліції.

Як зробити коаліцію сильнішою – про це розповіла Ірина Негрєєва, незалежна консультантка з управління проєктами, моніторингу та оцінки. Тут учасники курсу дізнались про механізми розвитку інституційної стійкості коаліцій, розібрали ключові проблеми, що заважають об’єднанням зберегти єдність та синергію спільної дії. 

Тоді як Юрій Микитюк, менеджер з адвокації Коаліції “Реанімаційний Пакет Реформ”, розповів про можливості впливати для коаліцій. Разом з експертом учасники розібрались у механізмах адвокації, яка може стати основою роботи коаліції над втіленням змін у суспільстві.

Водночас усередині будь-якої спільноти можуть виникати конфлікти, непорозуміння чи комунікаційні проблеми, і важливо успішно їх вирішувати. З цими факторами в роботі коаліцій учасники вчилися працювати на лекції від Олександри Романцової, виконавчої директорки Центру громадянських свобод. Яким чином запобігти конфлікту та як його використати на користь коаліції – про ці навички учасники дізнались більш детально. 

Тоді як Ольга Дятел, засновниця Агенції освітніх та культурних подій INSHI/НШІ, Інша Освіта/Insha Osvita та простору Хата-Майстерня, присвятила свою лекцію тому, як виявляти сервіси ОГС та чим вони допомагають розбудовувати інституційну сталість. Розробка тренінгів, консультацій, досліджень та інші види сервісів від ОГС – реальні механізми для розвитку інституційної спроможності коаліцій та спільнот. У домашньому завданні учасники проєктували сервіси, які б могла запустити їхня коаліція.

Фінальна лекція проєкту стосувалася теми “Соціальне підприємництво механізм розвитку спільнот”,. Тут Аліна Бочарнікова, координаторка з розвитку соціального підприємництва у Future Development Agency, розказала учасникам навчального курсу про те, як створити соціальне підприємство. Також на занятті розглянули найкращі кейси створених організаціями соціальних підприємств. Окремо експертка пояснила, як соціальні підприємства роблять коаліції сильнішими.

Опісля основного курсу публічних тренінгів-лекцій для учасників продовжилися консультації від експертів за їхнім запитом. Так, 8 коаліцій звернулися по консультації з інституційного розвитку, які відбувалися і відбуваються  з червня по серпень 2021 року, під час другої частини реалізації курсу. Серед тем, які цікавили громадських активістів: створення плану дій з розбудови інституційної спроможності, робота з командою та стейкхолдерами, розв’язання конфліктів у спільноті, рекомендації з використання комунікаційних інструментів у роботі спілки тощо. 

Так, наприклад, “Коаліція Корсунщини” розробила план краудфандингу проєкту для коаліції. Консультував їх Денис Бортніков. Юрій Микитюк допомагав коаліції “Молодь та підприємці за зміни!” розробити адвокаційну стратегію впливу.

Віктор Артеменко працював з чотирма коаліціями: “Мережа Центрів Дій”, НУМО, “Мережа місцевих жіночих правозахисних організацій Центрального кластеру”, “Місто змістів”. Вони подали схожі запити про консультацію щодо налагодження їхньої внутрішньої роботи. 

  • Перша з них звернулася із запитом про консультацію щодо горизонтального управління мережі та розробки правил членства у ній; 
  • Друга – щодо налагодження контактів та синергії всередині команди та організації, вирішення конфліктів в організації й поза нею; 
  • Третя – про організацію системної роботи та проведення фасилітованої зустрічі з метою знайомства та активізації учасників, синергії проєктної діяльності; 
  • Четверта – щодо розбудови інституційної спроможності та трансформації їхнього об’єднання.  Т

Коаліція ГО “Тернопільський центр реформ” мала такий же запит, як і “Місто змістів”. Вони працювали з Іваном Омеляном. Інна Неродик консультувала “Спілку громадських ініціатив” у темі підбору комунікаційних інструментів, які знадобляться у роботі з клієнтами та актуалізації їхнього запиту.

Різні запити потребують різних підходів. Тому консультанти проводили зустрічі онлайн та наживо, вебінари, розмови, фасилітаційні зустрічі для учасників коаліції та наради.

Для прикладу, “Місто змістів” мали дводенну сесію на якій працювали з Віктором Артеменком над тим, щоб розібратися в управлінні спільнотою, визначити потреби мережі та громадських об’єднань у ній, говорили про врядування і транзит повноважень. Разом вони розробили набори сервісів для учасників мережі та бізнесу та обговорили моделі для забезпечення сталості управління мережею.

Тож такі консультації вимагали від представників коаліцій активної участі. Оскільки самі ж коаліції надіслали запити, це відбилося і на їхній вмотивованості. Вони діяли активно, проявляли ініціативу та готувались до кожної сесії. Врешті, консультанти і коаліції залишились задоволені отриманими результатами.

Курс з інституційного розвитку коаліцій та спільнот ОГС відбувається в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США). Зміст курсу не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.