Стартували онлайн-курси з доступу до інформації, розроблені експертами ЦЕДЕМ

December 1, 2017

Відтепер громадські активісти та держслужбовці зможуть здобувати нові знання у сфері доступу до інформації та отримувати відповіді на свої запитання у інтерактивному режимі. Таку можливість їм надають онлайн-курси, розроблені експертами Центру демократії та верховенства права Тетяною Олексіюк, Вітою Володовською та Ігорем Розкладаєм у співпраці з Уповноваженим ВРУ з прав людини та за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні».

Нові курси є спеціалізованими: один з них розроблений для журналістів та громадських активістів, інший – для держслужбовців, відповідальних за доступ до інформації. Так, у курсі для активістів йдеться про порядок доступу до інформації, використання держреєстрів та оскарження відмов на доступ до інформації, натомість посадовці можуть навчитися роботі з запитами та застосуванню трискладового тесту. Окрім лекцій, слухачі можуть ставити питання експертам та отримають доступ до конспетів.

Ці онлайн-курси є продовженням базового курсу «Доступ до інформації від А до Я» (також розробленого експертами ЦЕДЕМ), що став лідером за кількістю переглядів у своїй категорії.

За словами Тетяни Олексіюк, заступника директора ЦЕДЕМ, мета курсів – дати відповіді на практичні питання, які виникають у запитувачів та розпорядників. Адже досвід показав, що ці аудиторії потребують різної інформації.

«Ми прагнемо до особливих потреб цих окремих аудиторій, донести свій досвід і зробити ці курси максимально практичними. Це велике задоволення – говорити не лише в цілому про доступ, а апелювати до кожної потреби конкретних людей. І важливо, щоб обидві сторони доступу розуміли, що не має бути протистояння між запитувачем та розпорядником інформації, вони обидва зацікавлені у результаті», – наголосила Тетяна Олексіюк.

Тетяна Олексіюк зауважила, що доступ до інформації є базисом і підгрунтям для критичного мислення, адже лише на основні повної і достовірної інформації люди можуть робити правильні висновки. «Для нас це стане ліками від патерналізму та популізму», – додала експерт.

Саме зараз тема доступу до інформації є затребуваною, зокрема нею цікавляться у багатьох міністерствах та державних органах, – відзначила Вікторія Примаченко, співзасновниця та директор платформи Prometheus.

«Онлайн-курси можуть донести знання до тисяч людей, це дуже важливо. Адже як посадовці, так і громадськість мають життєву потребу у такому навчанні. А оскільки лекції доповнені конспектами, практичними кейсами, можливістю задавати питання, то повноцінно вчитися можуть навіть мешканці віддалених міст та сіл», – вказала вона.

Також нові курси допоможуть посадовцям навчитися самостійно застосовувати принципи доступу до інформації, а не лише буквально слідувати інструкцям, вважає Ірина Кушнір, Представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України. За її словами, від цього залежить виконання закону «Про доступ до публічної інформації», а відповідно, і рівень демократії в країні.

«Від того, наскільки ми вміємо дотримуватися права на доступ і захищати його, залежить те, як ми будемо жити завтра. Без цього неможлива ні боротьба з корупцією, ні свобода слова», – наголосила Ірина Кушнір.

Першим стартував курс для громадських активістів.

На онлайн-курс для розпорядників інформації наразі триває реєстрація.

Курс розроблено за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні»