Суд розгляне справу Фонду щодо кандидата в народні депутати

August 29, 2019

Дніпропетровський окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі Фонду захисту права на інформацію, яка стосується відмови надати журналісту інформацію про кандидата у народні депутати.

Напередодні парламентських виборів 2019 року журналіст звернувся до управління відділку поліції з проханням надати йому інформацію про кандидата у народні депутати у відповідному окрузі, а саме: 

  • чи були відкриті кримінальні провадження щодо кандидата
  • за якими статтями Кримінального кодексу України вони відкриті
  • на якій стадії знаходяться ці провадження

У запиті журналіст вказав на суспільний інтерес: інформація стосується кандидата у народні депутати України, тобто публічної особи. Також запит був поданий напередодні виборів і є важливою для громади – отримавши таку інформацію виборці зможуть зробити поінформований вибір під час голосування на парламентських виборах, а отже надання інформації забезпечує реалізацію громадянами конституційних прав, свобод і обов’язків. 

Розпорядник відмовив у наданні інформації, зазначивши, що запитувана інформація є обмеженою у доступі. При цьому у відповіді не вказано, якої шкоди може завдати розголошення інформації і чому інтерес суспільства знати інформацію не переважає цю шкоду.

Тепер юристи нашого Фонду будуть доводити у суді, що запитувана інформація становить суспільний інтерес, який розпорядник не врахував. То ж чи мають право виборці знати, кого вони вибирають? Слідкуватимемо за цією справою.

Ухвала про відкриття провадження: http://reyestr.court.gov.ua/Review/83797537

Центр демократії та верховенства права (раніше – Інститут Медіа Права) підтримує Фонд захисту права на доступ до інформаціїа також діяльність Мережі захисників права на доступ до інформаціїКожен, чиє право на доступ до інформації порушене, має змогу безоплатно отримати допомогу фахівця для юридичного супроводу справи. Оплата праці фахівців здійснюється за кошти Фонду.

Детальніше про Фонд: https://cedem.org.ua/what-we-do/sudovyj-zahyst/