Чи доречно святкувати під час війни?

January 31, 2023

Повномасштабна війна триває майже рік, а українці вже адаптовуються до нових реалій. Тому все частіше виникає питання доречності свят та розваг, коли наші захисники щоденно ризикують власним життям на полі бою.

На жаль, універсальної відповіді не існує, а думки фахівців розходяться.

Перші вважають, що влаштовувати свята під час війни неприпустимо, другі – що життя неможливо поставити на паузу, а треті радять розважатись так, щоб не зачепити за живе почуття людей, які вас оточують.

Ми зібрали ті поради фахівців, які вважаємо корисними.

🔹Відмовлятися від святкувань не варто. Радісні моменти мають анестезійний ефект, знижують викид гормонів стресу, дають змогу задовольнити емоційні потреби, стабілізувати психічний стан та послабити напругу. Підтримуючи та дослухаючись до себе, ви матимете сили підтримати інших. Таку рекомендацію ми склали на основі порад від психологинь Діани Савенко і Марини Діденко та психотерапевтки Софії Влох.

🔹Святкуючи, не слід забувати про почуття оточуючих. Впродовж війни недоречно виносити приватні святкування на широкий загал та транслювати їх у публічному просторі. Поширення особистих радісних подій може болісно сприйматися на тлі щоденних трагедій, викликаючи в читачів глибокий дисбаланс сприйняття та, як наслідок, засудження і злість. Більше про цей аспект можна дізнатись від психотерапевтки Марії Фабричевої у інтерв’ю для “Главком”.

🔹Використовуйте свята як спосіб задовольнити комунікаційні потреби, поспілкуватись з друзями, відновити зв’язки та підтримати одне одного. Відчуйте себе частиною спільноти, поділіться емоціями та переживаннями у довіреному колі близьких – це  дасть змогу відчути себе затишніше та безпечніше. А також позбавить відчуття ізольованості і принесе усвідомлення, що ви не одні. Ця рекомендація складена на основі інтерв‘ю психотерапевта Олекси Титик для Суспільного.

🔹Придбання подарунків близьким та користування святковими послугами сприятимуть розвитку української економіки, яка під час війни втратила чимало джерел фінансування. А якщо матимете змогу, надішліть подарунок тому, хто зараз особливо потребує підтримки – це принесе подвійну користь та втіху. Цю пораду вам дає команда проєкту «100 вчинків відповідальних громадян».

🔹Не соромте та не докоряйте собі за радощі, щастя та весь той спектр суперечливих відчуттів чи повну їх відсутність, які ми можемо проживати у реаліях воєнного часу. Ці поради складені на основі рекомендацій психотерапевтки Софії Влох та психологині Марини Діденко. Емоції – це «сигнали», що дають нам змогу почути себе та свої потреби, необхідно лише до них дослухатися. Такою є порада психологині Дар’ї Ченцової.

Дослухавшись до відчуттів та потреб, стане зрозумілим, що саме ви можете отримати для себе від подібних святкувань – життєдайний заряд енергії чи когнітивний дисонанс із присмаком провини?

Святкові миті та позитивні враження допомагають перезавантажитись, відновитись і підготуватись до щоденних викликів нашого сьогодення. Атмосфера свята здатна хоча б ненадовго повернути віру в диво та надію на краще. А щирі посмішки, почуття гумору та бадьорий дух нададуть змогу продуктивно працювати, наближаючи спільну перемогу.  

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions

Детальніше про поради фахівців читайте за посиланням: