ЦЕДЕМ провів тренінг з авторського права для медіа

August 7, 2024

6 серпня Центр демократії та верховенства права провів онлайн-тренінгАвторське право для медіа: практичні поради та алгоритми захисту” для представників регіональних медіа та всіх зацікавлених. 

“Авторське право та штучний інтелект: як використовувати ШІ та не порушити права авторів?” – такою була тема першої лекції. Дмитро Дорошенко, начальник відділу розвитку креативних секторів економіки IP офісу, поділився рекомендаціями щодо використання інструментів штучного інтелекту (ШІ) медіа у їхній роботі. 

Експерт наголосив на етичних та правових аспектах використання ШІ, розповів про особливості маркування контенту, який був створений інструментами ШІ. Зокрема, він пояснив, як вберегтися від порушень чужих прав під час використання інструментів ШІ та порадив відповідально формулювати промпти для ШІ (не посилатися на імена авторів, їхні твори, торговельні марки тощо). Також Дмитро Дорошенко акцентував на тому, як українське законодавство регулює питання використання об’єктів, згенерованих ШІ. Він відзначив що наше законодавство дозволяє користувачу забороняти третім особам використовувати згенерований контент, комерціалізувати його та передавати права на використання.

Під час другої лекції “Як створювати контент та не порушити авторські права” Олена Спесивцева, юристка з авторського права та медійного права напряму “Незалежні медіа” ЦЕДЕМ, розповіла про практичні випадки порушення авторських прав під час роботи журналістів. Разом з учасниками тренінгу вона розглянула і проаналізувала їх та надала практичні рекомендації. Вони стосувалися того, як створювати контент і не порушити авторські права, у яких випадках можна використовувати чужі твори для своїх матеріалів без дозволу автора, хто є автором інтерв’ю, як використовувати твори, котрі перейшли у суспільне надбання тощо. Крім того, експертка пояснила, якими інструментами (судовими та позасудовими) можна скористатися для захисту своїх авторських прав, а також презентувала Путівник з авторського права для творців контенту, створений створено Центром демократії та верховенства права.

Нагадаємо, ЦЕДЕМ на системній основі проводить тренінги та інші навчальні заходи для журналістів та інших представників медіа. Дізнатися про них більше ви можете за посиланням. Також стежте за анонсами на нашому сайті та у Facebook.