ЦЕДЕМ провів тренінги з доступу до інформації для суддів адміністративних судів

June 14, 2019

6 та 14 червня Центр демократії та верховенства права спільно з Верховним Судом провели навчальний тренінг на тему «Судовий захист права на доступ до публічної інформації».

Український закон “Про доступ до публічної інформації” є одним із найкращих у світі (28 місце серед 124 країн), і гарантує право громадян на важливу для суспільства інформацію. Одним із елементів забезпечення цього права є можливість захистити і поновити порушене право до незалежної інституції. Коли розпорядник відмовляється відповідати на запит чи надає неповну інформацію, українці можуть захищати своє право знати у суді.

Учасниками тренінгу стали судді касаційного, апеляційних та окружних адміністративних судів. Саме вони розглядають справи з доступу до публічної інформації зокрема, щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації та відновлюють порушені права громадян.

Основу увагу на тренінгах приділили розгляду найскладніших положень Закону України “Про доступ до інформації”.

Зокрема, йшлося про “трискладовий тест” – юридичну процедуру, за якою розпорядник визначає, чи надавати інформацію з обмеженим доступом. Простіше кажучи, держслужбовець має відповісти на три питання: чи існує законодавче обмеження на розголошення інформації, чи може її оприлюднення завдати шкоди і чи переважатиме ця шкода суспільний інтерес. І якщо принаймні на одне з питань відповідь негативна – інформацію слід надати.

Наприклад, відомості про забруднення води важливі для суспільства і не можуть бути засекречені – тому держорган має відповісти на запит. А от таємниця слідства громадянам може бути цікава не менше – але її розголошення зашкодить розслідуванню злочину (а відтак, і інтересам суспільства) та заборонене законом. Тож правоохоронці мають право відмовити.

Іншим важливим питанням стало балансування права на приватність та права на отримання інформації, адже громадяни запитують і інформацію про заробітні плати та діяльність посадовців. Орієнтиром для суддів може бути практика Верховного Суду у справах з доступу до інформації – її також вивчали під час тренінгу.

Михайло Смокович, Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розповів суддям про основні процесуальні особливості справ з доступу: визначення предметної юрисдикції та територіальної підсудності, правил розгляду справ у загальному і спрощеному провадженні тощо. Також Голова КАС у складі ВС наголосив на правильному застосуванні суддями Постанови Пленуму ВАСУ у таких справах. Він розповів про ключові правові позиції Верховного Суду, що відображені в його останніх рішеннях.

Тетяна Олексіюк, експертка ПРООН з доступу до публічної інформації, детально розповіла про практичні моменти правильного застосування Закону «Про доступ до інформації». За її словами, громадські активісти дедалі частіше застосовують механізми доступу як антикорупційний інструмент, а тому виникає більше ситуацій, які потребують вирішення у судовому порядку.

У 2016 році ми отримали Постанову Пленуму Вищого адміністративного суду, яка узагальнила підходи до вирішення цієї категорії справ. Проте судова практика розвивається, піднімає складні питання суспільного інтересу і тому важливо поширювати ці знання. Для мене велике задоволення проводити цей тренінг саме для суддів, дискутувати на професійному рівні та разом напрацьовувати позиції, які потім з’являться в судових рішеннях”, – наголосила вона.

Христина Буртник, юристка ЦЕДЕМ, відзначила важливість таких тренінгів для формування належної судової практики:

«Закон України «Про доступ до публічної інформації» до цих пір залишається одним із найкращих у світі. Проте якість закону – це тільки половина гарантій забезпечення права на інформацію. В Україні суди завжди були найефективнішим способом відновлення порушеного права, а деколи – єдиною можливістю отримати певну інформацію. Тому, формування належної судової практики безумовно є запорукою захисту прав громадян. підвищенням обізнаності розпорядників і виконання вимог Закону».  

Також під час тренінгу судді мали змогу поділитись своїм досвідом і розповісти про складнощі, які виникали у їх роботі під час розгляду справ з доступу. А присутні експерти надавали поради суддям щодо розгляду конфліктних ситуацій.

Проведення тренінгу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.